Societat

De la Vega eleva el to contra Vic

La vicepresidenta espanyola cita Pla en català per anunciar que "la frontera mai ha de ser un límit, sinó una gran finestra oberta" i desautoritzar per tercer dia consecutiu la iniciativa sobre immigració de l'Ajuntament de Vic. Segons ha dit, la Unió Europea és "el millor exemple de com es poden transformar les fronteres"

"La frontera mai ha de ser un límit, sinó una gran finestra oberta. La UE és el millor exemple de com es poden transformar les fronteres". Són les paraules que ha fet servir la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, per desautoritzar per tercer dia consecutiu la proposta de l'Ajuntament de Vic de no empadronar immigrants sense papers .

Com una gota malaia, la pressió sobre la capital d'Osona segueix arribant des de tots els nivells administratius i polítics de Catalunya i de l'Estat espanyol.

Aquest dimecres, De la Vega s'ha servit d'una cita de l'escriptor català Josep Pla per defensar la "transformació de les fronteres"  durant la seva intervenció en la presentació oficial de les activitats de la presidència espanyola de la Unió Europea a Catalunya.

Poc després, ha assegurat que Espanya està a l'avantguarda en la gestió del fenomen migratori i que el govern espanyol no retrocedirà en cap cas.

I dit això, un cop finalitzat el discurs, ha definit la iniciativa de l'Ajuntament de Vic com un "intent de defugir la legalitat" i que plantejaments com aquest "han d'estar necessàriament condemnats al fracàs" perquè signifiquen fer marxa enrere en la voluntat d'integració "que consagra la legislació espanyola i també les conquestes que s'han donat en matèria de drets civils".

Segons la vicepresidenta, la defensa de la integració i dels drets de la ciutadania "és el sentiment de la gran majoria dels catalans, dels espanyols i dels europeus".

També ha reiterat crítiques el secretari per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, que ha elevat la situació a la categoria de conflicte.

Ara bé, malgrat rebutjar la proposta perquè "no s'ajusta a la llei", ha reconegut que existeixen situacions "puntuals" de falsedat documental que s'ha de controlar per empadronar correctament.

Amorós també ha considerat correcte impulsar polítiques públiques, "que sobretot corresponen a l'Estat" per reduir la irregularitat, i tot seguit ha afegit que és "evident" que el padró ha de reflectir la realitat.

El PP veu xenofòbia
El portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro, ha més contundent i ha qualificat la inciativa osonenca de "xenòfoba", i minuts més tard ha assegurat que és necessària una regulació legal sobre la immigració perquè "no hi caben tots".

El quid de la qüestió és, per Montoro, molt clar: "Regular legalment la immigració des d'un ajuntament és el que ens faltava. Per a això hi són les Corts espanyoles, per a això hi ha el govern" espanyol.

I ha arrodonit la seva opinió amb un "els immigrants són fonamentals per a Espanya".

Alfredo Pérez Rubalcaba, ministre d'Interior, s'ha sumat aquest dimecres a les veus crítiques entre els socialistes per anunciar que està "radicalment en contra" de la iniciativa de Vic.

"Sóc l'encarregat de combatre la immigració il·legal i ho faig, consistentment i a vegades amb conflictes, i és veritat que fem fora molts immigrants il·legals, els repatriem, però negar la sanitat i l'ensenyament als fills em sembla un disbarat i una barbaritat", ha sentenciat el ministre.

Pel primer secretari del PSC, José Zaragoza, no només és una proposta errònia, sinó que es fa en el moment equivocat.

"No és precisament ara que tenim problemes d'empadronament per arribada de nova immigració -ha afirmat Zaragoza-, ara més aviat el que fa la gent és marxar".

Així, el dirigent socialista ha demanat que s'apliqui la llei, tot recordant que el seu partit és partidari d'una regulació del tema de la immigració per tal de "trobar el just equilibri". En la seva opinió, "els temes d'immigració a Catalunya els portem molt millor que a Europa".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.