Comencen les obres a la riera de Calonge tres anys i mig després de les greus inundacions

L'Ajuntament s'hipoteca durant trenta anys per pagar els 3,1 milions d'euros dels 12,6 que costa l'actuació

La canalització de la riera de Calonge és una obra delicada i complexa, que ha obligat l'Ajuntament de Calonge a hipotecar-se durant 30 anys per poder pagar-la. L'obra s'engega tard, però en tot cas arriba per posar fi al risc d'inundacions al municipi. El conveni amb l'ACA preveu que l'Ajuntament financi un 25% de l'import d'aquestes obres. La bona notícia per als fons municipals és que en un principi el preu de sortida del projecte era de 16.641.891 euros, dels quals l'Ajuntament havia de pagar un 25%, és a dir, 4.160.000 euros. Però finalment el preu ha baixat notablement respecte a la informació que tenia el consistori abans de la contractació de les obres. El motiu d'aquesta baixada és que a l'hora de licitar el projecte les empreses que s'hi van presentar van rebaixar substancialment el preu de les seves ofertes. D'aquesta manera, les obres s'han adjudicat per 12.566.230,72 euros i l'Ajuntament les ha de finançar per un import total de 3.141.557,68 euros. En aquest cas podríem dir que la situació econòmica ha provocat que les empreses que aspiraven al contracte ajustessin molt més el preu per emportar-se l'adjudicació de les obres. Ara bé, aquesta quantitat es podria elevar encara més, ja que l'Ajuntament negocia amb l'ACA la responsabilitat del cost de l'obra de refer totalment un dels dos ponts que es van malmetre i que entren en el projecte.

L'obra per canalitzar la riera de Calonge es divideix en dos trams amb solucions diferents. En el tram que va des de la desembocadura fins al carrer Pinedes aproximadament, la riera es canalitzarà amb un mur de formigó d'entre 4,70 i 5,35 metres. Aquest primer tram discorre al llarg de 600 metres i té un termini d'execució de deu mesos. El projecte s'ha fet de manera que sigui possible integrar els murs de formigó sense afectar les edificacions existents.

Substitució de dos ponts

En aquest tram serà necessari substituir dos ponts, el conegut com dels Ànecs, i el de la carretera, que fa la funció de nus d'enllaç en aquest sector de Sant Antoni.

El segon tram que es canalitzarà va des del carrer Pinedes fins a l'Esfera del Fòrum, i en aquest cas la solució que s'adoptarà serà la protecció amb talussos i una escullera; l'alçària mitjana serà de 4,35 metres i l'amplada oscil·larà entre els 30 i els 35 metres. Aquest tram fa uns 1.150 metres de longitud i el termini d'execució de les obres per condicionar-lo és de 14 mesos.

Quatre morts pels aiguats del 2005

Quatre persones van morir el 13 d'octubre de 2005 arran dels forts aiguats que hi va haver a les comarques gironines. L'accident més tràgic va passar a Vilanova de la Muga (Peralada), quan un cotxe va travessar un passallís, que estava tancat, i no va fer cas a la policia, que li donava l'alto. L'aigua se'l va endur i el conductor va morir ofegat. A més, quan els agents l'intentaven rescatar van localitzar un altre vehicle dins de la riera amb dues persones mortes a l'interior. A Calonge una dona també va morir quan va sortir de casa i l'aigua la va arrossegar. Les pluges van deixar un important rastre de carrers inundats i carreteres tallades a l'Empordà. Només a Calonge i Platja d'Aro van caure més de 290 litres per metre quadrat en 12 hores. Els bombers van fer aquell dia un total de 814 sortides, un 90% a les comarques gironines. La zona més afectada va ser el nucli de Sant Antoni, el qual, a més, va resultar castigat per l'efecte de la crescuda del rec Madral. A més, la força de l'aigua es va emportar un tros d'aparcament del supermercat Pijoan i va provocar l'esfondrament parcial d'una casa. A Platja d'Aro, l'aigua va negar gran part del municipi. La Generalitat i els alcaldes van descartar declarar la zona catastròfica perquè això no hauria permès als particulars cobrar part de les indemnitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.