Societat

Marxa enrere del pla per fer pagar al Parc Güell

L'Ajuntament opta ara per regular l'accés gratis amb un sistema de torns que redueixi l'afluència a la meitat. Només veïns i col·lectius identificats hi tindran pas lliure

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit fer marxa enrere per segona vegada en un any a la "reflexió" -que no decisió, així la qualifiquen- de fer pagar entrada per accedir al Parc Güell.

El primer intent es va plantejar el juny del 2008, en una comissió de sostenibilitat per boca d'Imma Mayol, i el segon es va llançar el juny del 2009, en un document que es va donar a conèixer als grups municipals, tal com va avançar l'AVUI dissabte passat.

Ahir la comissió de govern de l'Ajuntament va fer pública una versió 2.0 d'aquest últim document que elimina específicament l'esment a la "venda d'entrades en màquines expenedores, webs i centres de visitants" que preveia la presentació preliminar d'abans de l'estiu.

La resta del document manté la instal·lació de nou màquines cancel·ladores, que ara serviran per regular l'accés gratuït prèvia concertació de reserva.

Segons Mayol, regidora de Medi Ambient, la voluntat política d'aquest nou sistema és "disminuir a la meitat" els quatre milions de visitants que cada any entren al Parc Güell, si cal amb un sistema de torns que limitaria el nombre diari de persones que hi van.

Cinc quioscos per a bars
L'anomenat pla integral d'actuacions té com a objectiu compaginar el parc com a monument i el parc com a espai de barri i preveu una inversió de 34 milions d'euros en deu anys, amb la construcció inclosa d'un edifici per a serveis tècnics a l'avinguda del Coll del Portell i dos centres d'informació al carrer Olot amb Larrard i a la carretera del Carmel.

Altres elements més polèmics són la instal·lació de cinc bars, que redistribuiran els quatre quioscos actuals cap a espais amb menys valor patrimonial com el mirador del Virolai o el solar del carrer Farigola, a la part forestal del parc. Mayol va justificar ahir l'augment de bars per la redistribució de visitants "i sobretot pels lavabos".

Entre la presentació preliminar d'abans de l'estiu i la versió 2.0 hi ha més precisions: l'èmfasi per recuperar l'entrada del carrer Olot -on hi ha el drac- com a accés principal es matisa, per l'efecte de massificació que alguns grups municipals ja han apuntat extraoficialment, i s'afegeix que l'entrada secundària de la carretera del Carmel servirà "com a contrapunt del principal pol d'atracció" del carrer Olot.

En la mateixa roda de premsa en què es va fer aquesta comunicació, el regidor de Gràcia, Guillem Espriu, va explicar que s'està estudiant la possibilitat que veïns i col·lectius identificats, com els alumnes del CEIP Baldiri Reixac i els socis del CN Catalunya, hi tinguin un accés lliure i sense esperes diferenciat. Els barcelonins hauran de fer reserva com els guiris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.