Societat

Inseguretat a l’alça

El tiroteig durant un assalt a un prostíbul de l’Eixample desferma la intranquil·litat generada pel doble crim | Els robatoris a botigues i cases augmenten el neguit | Dues bandes de lladres, detingudes en una setmana

Mentre la conselleria d’Interior no es cansa de repetir que l’actual situació de crisi econòmica no s’ha traduït en un augment de la criminalitat, la coincidència a Barcelona d’un tràgic doble homicidi i d’un tiroteig amb dos mossos ferits, ha disparat totes les alarmes. Les últimes estadístiques facilitades per Interior xifren l’increment dels delictes en un 10%. No obstant, comandaments dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals parlen d’un percentatge més alt (més del doble). També agents de seguretat ciutadana expliquen que el volum de serveis que atenen no es correspon amb el lleu repunt que s’apunta des del departament que encapçala Joan Saura.
Un altre indicador que mostra que la situació no és tan plàcida com la pinten els responsables polítics, són les investigacions dels Mossos que culminen amb la detenció de perillosos delinqüents que actuen, principalment, en comerços i vivendes d’arreu de Catalunya. Aquesta mateixa setmana transcendia la desarticulació de dues bandes de lladres responsables de més d’un centenar d’assalts en establiments.

També les queixes veïnals, comprovables a través de les denúncies presentades, van destapar una onada de robatoris en habitatges al sud del Maresme. En un altre punt del país, a Salt, es viu amb molta crispació l’increment dels fets delictius (de fins a un 45% en el cas dels robatoris amb violència). Per cert, el secretari general d’Interior, Joan Boada, va assegurar dimecres que a Salt no hi ha més delinqüència que en altres poblacions catalanes de similars característiques. Una nova prova que la inseguretat està a l’alça.

No obstant, és cert que la coincidència en el temps de fets delictius genera una intranquil·litat que, objectivament, no sempre es correspon amb la realitat. La representant dels comerciants de l’Eixample, Carme Izquierdo, parla de “situació de pànic” en la confluència del carrer Provença amb Bruc, on està situat el Bar Joan. Però, en els últims mesos, els fets delictius en aquesta zona no arriben a la desena.

Més presència policial
Tot i això, des de dimecres s’hi ha incrementat la presència de patrulles uniformades, ja que els responsables policials saben que la percepció d’inseguretat és tan problemàtica com els delictes reals. Per això, agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana vigilen, sobretot a l’hora d’obertura i tancament dels comerços.
Sense temps per recuperar-se de l’impacte del doble homicidi perpetrat dilluns a la nit, ahir a la matinada la Dreta de l’Eixample es va veure sotmesa a un important desplegament policial de recerca dels dos assaltants d’un pis que funcionava com a prostíbul i que, en ser sorpresos per una patrulla dels Mossos, van tirotejar els agents, que van resultar ferits lleus. L’operatiu, actiu fins a altes hores de la matinada, va mobilitzar fins i tot al grup especial d’intervenció (GEI).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.