ENRIC ESTRAGUÉS BANYOLES
«Un llamp va entrar a la meva habitació»
L'Enric Estragués està convençut que la seva afició a la meteorologia estava escrita en el seu destí. I no és una afirmació a la babalà: la seva intensa relació amb els fenòmens de la natura va començar sobtadament el dia que un llamp va caure a casa seva, va entrar a la seva habitació i li va esclafar el llit per la meitat. «Sort que jo era a l'escola!», recorda rient. L'altra topada seriosa amb els meteors la va experimentar durant la gran nevada de finals de gener del 1986, aquella que va deixar tot Catalunya paralitzada i sense llum. A ell va enxampar-lo conduint, prop de l'aeroport de Girona. Va decidir abandonar el cotxe allà mateix i anar-se'n a casa seva a peu. «Vaig estar vint hores caminant sobre dos pams de neu i vaig arribar mig mort a Banyoles.»
A principis dels anys 70 va començar a equipar casa seva amb aparells –primer un termòmetre, després un anemòmetre– i avui té a casa una estació manual i una altra d'automàtica. Ja s'hi dedicava molt quan treballava de tècnic en aparells de bombeig, i ara que està jubilat encara té més temps. A més de les estacions pròpies, té cura del seguiment de l'estació municipal que hi ha a la terrassa de la pesquera de l'estany (seu de l'oficina de turisme) i, si pogués, també faria el de la que hi ha al Museu Darder, que és molt completa. «Però com que no m'hi han posat la taula ni l'ordinador que necessito –es queixa– no en puc treure les dades i, per tant, és com si no existís. És una llàstima.»
Amb el seu fill Gabriel, el 2000 van posar en marxa el lloc web meteobanyoles.com, on podem trobar dades recents i informació històrica. Per descomptat, l'Enric ha estat dels primers a apuntar-se a la XOM; de moment, en qualitat de vigilant, però confia que aviat farà també feines d'observació. Com tots els vigilants, va sempre amb un telèfon mòbil d'última generació amb el qual pot transferir al SMC dades, imatges i pel·lícules d'algun fet o situació que fugi de la normalitat. «L'últim fenomen destacable va ser la caiguda del llamp que va fer malbé el campanar de l'església de Corts [Cornellà de Terri]», ens va explicar la setmana passada.