Societat

El gruix de la caravana d'Acció Solidària torna aquest dimecres a Barcelona

El retorn dels cooperants es produïrà l'endemà que Al-Qaida ha reivindicat el segrest dels 3 catalans –Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez– i un francès

El gruix de la caravana Acció Solidària Barcelona, en la qual anaven els tres cooperants segrestats fa nou dies per Al-Qaida a Mauritània arribaran aquest dimecres a Barcelona. El govern espanyol ha reconegut aquest dimarts que dóna "credibilitat" a la reivindicació de la xarxa terrorista Al-Qaida del Magrib Islàmic del segrest dels tres cooperants catalans a Mauritània –Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez– i d'un ciutadà francès –Pierre Camatte– a Mali.

Els components de l'expedició seran rebuts a primera hora del matí per l'alcalde de Barcelona. Els integrants de la caravana han distribuït més de 107 tones de material sanitari i escolar entre 36 ONG que treballen en 106 projectes de cooperació a l'Àfrica Occidental.

Per la seva banda, el govern espanyol ha donat credibilitat a la reivindicació del segrest dels tres cooperants catalans el 29 de novembre passat. El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha confirmat des de Brussel·les la informació emesa a través del comunicat. Moratinos ha reiterat que es "dóna credibilitat" al missatge sonor emès per Al-Jazira i ha assegurat que el CNI està analitzant la cinta. "Ara només cal esperar que, tal com es diu en el missatge, es posin en contacte amb el govern per reclamar les seves reivindicacions i poder seguir així treballant per alliberar-los", ha explicat el ministre espanyol.

El comitè tècnic que ha analitzat l'enregistrament està integrat per secretaris d'Estat i alts càrrecs del ministeri d'Afers Estrangers, Interior i Defensa, així com també del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

A més, el ministeri de Miguel Ángel Moratinos remarca que, encara que Al-Qaida del Magrib Islàmic "anuncia la pròxima reemissió de missatges als respectius governs" espanyol i francès per comunicar les presumptes reclamacions dels terroristes, en la reivindicació enregistrada que s'ha difós aquest matí per la televisió de Qatar "no s'especifiquen les condicions de l'alliberament".

El govern espanyol assegura que "ha informat" de la reivindicació del segrest les famílies dels tres cooperants segrestats el 29 de novembre passat a Mauritània "a partir de les 8h del matí".

Mentrestant, la possibilitat que el segrest dels cooperants catalans acabi amb el pagament d'un rescat ha disparat l'alarma entre els habitants de la zona. Concretament, a la zona de Ménaka, localitat del nord-est de Mali on també va ser segrestat un cooperant francès en una acció igualment reivindicada aquest dimarts per Al-Qaida al Magreb islàmic (Aqmi), reclamen que no es pagi perquè si no s'encoratjarà els radicals a segrestar més ostatges.

El missatge d'Al Qaida
El missatge emès per Al-Jazira ha estat llegit per una persona que s'ha identificat com a Salab Abu Mohamed, portaveu d'Al-Qaida al Magrib Islàmic.

"Dues unitats valentes de mujahidins han aconseguit segrestar quatre europeus en dues operacions diferents: la primera a Mali, on es va raptar el 25 de novembre el francès Pierre Camatte, i una segona a Mauritània, on van segrestar el 29 de novembre tres espanyols", declara el portaveu d'Al-Qaida en l'enregistrament sonor.

Segons Al-Jazira, Abu Mohamed assegura que la seva organització enviarà una comunicació per carta als governs de l'Estat espanyol i França amb les reivindicacions i les condicions per alliberar els quatre segrestats.

Els tres cooperants catalans van ser segrestats el 29 de novembre a uns 150 quilòmetres de Nouakchott, a la carretera que uneix la capital amb Nouadhibou, la ciutat més important del nord del país. El cooperant francès va ser segrestat en un hotel de la regió del Sahel, al nord de Mali.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.