Societat

Huguet lamenta la poca seriositat de l’Estat amb el Pla Bolonya

El conseller d’Universitats assegura que Catalunya hauria aplicat el pla sis anys enrere i que no hauria optat per una estructura de quatre anys més dos de màster per a les titulacions

Catalunya hauria triat una altra fórmula per adaptar les seves universitats a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) i hauria iniciat el procés de transformació molt abans del que ho farà l’Estat espanyol. Així ho ha assegurat el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en el marc d’un debat amb rectors d’algunes universitats dels Països Catalans a la UCE.

El conseller ha lamentat que Catalunya hagi de carregar amb “el sistema de quatre anys més dos de màster per a les titulacions, perquè és una complicació que ens posa l’Estat espanyol que no triaríem nosaltres”. Pel que fa al calendari, Huguet també ha criticat el retard en l’aplicació del Pla Bolonya a l’Estat, i ha assegurat que “si fóssim un Estat, hauríem començat el procés com els estats seriosos de la UE, fa sis anys. Portem deu anys discutint i ara comencem amb retard”, ha sentenciat.

Una oportunitat per saltar-se les fronteres
Amb tot, el conseller ha defensat l’aplicació del pla europeu perquè “dóna l'oportunitat a Catalunya de saltar-se les fronteres estatals, tant pel que fa a l'intercanvi de professors i d'alumnes, com per la obligació que imposa el programa europeu de recerca a les universitats de mantenir col·laboracions interestatals”. Per a Huguet, a la pràctica serà molt més fàcil establir vincles institucionals amb els territoris de parla catalana d’Europa.

El conseller també ha destacat que el Pla Bolonya ofereix la possibilitat d’endegar una “renovació pedagògica de gran abast” i aplana el terreny perquè les universitats compleixin amb la triple funció de docència, recerca i transferència de coneixements a la societat. Huguet ha recordat que, “malauradament”, les universitats catalanes no es troben al capdamunt del rànquing europeu, i que Europa encara és lluny d’altres països del món en aquest sentit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.