Societat

Diables catalans es manifesten en suport a les colles de la Catalunya Nord per l'aplicació de la directiva del foc

Colles de diables s'han aplegat aquest diumenge a Alforja per donar suport als companys del Riberal davant la imminent aplicació de la directiva europea del foc a l'Estat francès

Colles de diables de Catalunya s'han aplegat aquest diumenge a Alforja (Baix Camp) per donar suport als companys del Riberal, a la Catalunya Nord, davant la imminent aplicació de la directiva europea del foc a l'Estat francès. Malgrat les mocions de dinou ajuntaments nord-catalans, el Consell General i el Consell Regional del Rosselló, França no ha fet cap gestió per a la transposició de la directiva europea que regula l'ús de materials pirotècnics. Així doncs, a partir d'aquest dilluns 4 de gener els correfocs de la Catalunya Nord hauran de complir les noves exigències que s'han determinat des d'Europa.

Una cercavila pels carrers d'Alforja, seu nacional de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, ha estat un nou acte dels diables catalans per reivindicar les festes populars i tradicionals amb foc, davant la nova directiva 2007/21/CE que regula l'ús de materials pirotècnics i que afegeix moltes dificultats a la celebració de correfocs i altres actes festius per les distàncies mínimes de seguretat que s'estableixen.

L'acte d'aquest diumenge, però, tenia un objectiu molt particular: donar suport a la Colla de Diables i Bruixes del Riberal de Bao i al Drac Hamblet, tots de la Catalunya Nord, on a partir d'aquest dilluns s'haurà d'aplicar la normativa. El president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric Martí, ha explicat que l'acte "vol escenificar el suport de la Catalunya del Sud a la Catalunya del Nord en una lluita que és de tots". Martí s'ha mostrat optimista davant les gestions que s'estan fent des del govern espanyol i ha avançat que sembla que un 80% de les al·legacions presentades per les colles de diables seran acceptades.

Així doncs, està previst que el govern espanyol presenti les excepcions a la transposició de la directiva europea a finals d'aquest mes de gener; d'aquesta manera les festes culturals i tradicionals amb foc a Catalunya es podran seguir celebrant.

Martí ha recordat que si s'aplica estríctament la directiva, tal com es farà a França, cap municipi podria dur a terme les festes amb material pirotècnic, ja que hi ha distàncies de seguretat impossibles de complir. "Els carrers haurien de ser de 30 metres, i per tant es carreguen la majoria d'actes que fem", ha afegit.

L'acte celebrat a Alforja ha aplegat centenars de persones de diferents colles de diables com les d'Almoster (Baix Camp), Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) i les Borges del Camp (Baix Camp), entre altres.

Després d'una cercavila pels carrers d'Alforja, l'acte ha acabat a la plaça de l'Ajuntament amb uns parlaments reivindicatius, en els quals s'ha advertit que si cal s'anirà fins a París i Brussel·les a manifestar-se. El punt final l'ha posat una versió molt particular del cant dels Segadors, amb una lletra crítica amb la directiva i en defensa de les festes del foc.

El 4 de gener del 2010 finalitza el termini de 3 anys de què els Estats disposaven per transposar la directiva, una norma que posa en greu perill les festes populars a la Catalunya Nord, representades pels diables, bruixes i el Drac Hamblet del Riberal de Bao, que hauran de deixar d'actuar al seu territori.

L'acte d'aquest diumenge ha estat el punt final a un cap de setmana reivindicatiu que va començar aquest dissabte a Elna, a la Catalunya Nord, on es va simbolitzar un judici en el qual es condemna a l'exili les colles de diables.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

Un milió d’euros per al projecte de recuperació de la Bassa Nova de Reus

Reus
educació

El govern recorre la suspensió cautelar del decret que vol protegir el català a l’escola

barcelona
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista