Societat

Pregunten a Saura on són les “pomes podrides” del cos

Els sindicats reaccionen a la sentència com un triomf i retreuen a la conselleria haver engegat “el xou mediàtic”. Joan Boada assegura que “acata i respecta” la sentència

La justícia és lenta però sempre arriba a l’estació final, i quan ho fa és el moment just per fer balanç. Això és el que van voler fer ahir els sindicats dels Mossos d’Esquadra, que, amb la sentència del cas dels calabossos de les Corts a les mans –que van interpretar com una absolució plena–, van afanyar-se a passar comptes amb la direcció política del cos, que en el seu dia va parlar d’aquest cas i d’aquests agents com d’un “fet excepcional” o “pomes podrides”.

Valentí Anadón, el portaveu del sindicat majoritari SAP-UGT, va convidar Joan Saura a plegar: “Hauria de fer una reflexió a títol personal sobre si és la persona adequada per ser conseller d’Interior”, va dir. La declaració era la mostra evident que la sentència ha donat nou aire als sindicats en l’enfrontament amb la cúpula del departament.

La satisfacció entre els agents pel resultat judicial del cas es va viure des del primer moment als mateixos passadissos de l’Audiència de Barcelona quan l’advocat va sortir de les oficines de la secció setena amb el dit polze apuntant enlaire. Els processats, amics, familiars i companys del cos policial que havien anat fins al Palau de Justícia per conèixer el contingut de la resolució van celebrar la condemna mínima com un triomf.

Allà mateix, David Miquel, portaveu de l’SPC, va convidar Interior a fer una roda de premsa per comunicar el resultat de la investigació judicial, de la mateixa manera que en el seu dia van convocar els mitjans de comunicació per explicar que havien posat a disposició de la justícia les imatges que després s’han difós fins a la sacietat. En aquest sentit, Valentí Anadón també va recordar que “el xou mediàtic el va engegar el departament”.

Miquel també es va remuntar a l’inici del cas afirmant que “tenia raó el departament quan parlava de pomes podrides, però la sentència evidencia que no són als Mossos d’Esquadra, sinó entre la classe política que dirigeix Interior”. En termes molt similars es va manifestar el portaveu de SME-CCOO, Toni Lara, que va considerar “precipitada” la decisió del departament de portar les imatges a la fiscalia.

La reacció de Boada
També es va pronunciar sobre el contingut de la sentència el secretari general del departament d’Interior, Joan Boada, que en el seu dia va comparèixer en roda de premsa amb l’exdirector general de la Policia, Rafael Olmos, per informar dels presumptes maltractaments. Boada va assegurar que Interior “acata i respecta” la decisió judicial, amb un to i un discurs que va semblar donar a entendre que esperava una sentència més contundent. De fet, durant el judici va quedar clar que Afers Interns dels Mossos –que va posar càmeres ocultes per ordre d’Olmos– considerava molt greus els fets jutjats.

A última hora de la tarda, el conseller Joan Saura va assegurar que la sentència “legitima i avala la instal·lació de videocàmeres a les comissaries”. També va dir que desconeixia si els sindicats havien demanat la seva dimissió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.