Societat

L'associació de municipis nuclears es reuneix a Madrid per donar suport als candidats a allotjar el magatzem

Des de l'AMAT qualifiquen de "valenta" la decisió d'Ascó i defensen que el dipòstis és necessari

L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC), que agrupa 70 municipis, ha convocat una assemblea aquest dimecres a Madrid per donar el seu suport a les candidatures d'Ascó (Ribera d'Ebre) i de Yebra (Guadalajara), que aspiren a allotjar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears.

Precisament, tant l'AMAC com el Fòrum de la Indústria Nuclear Espanyola van mostrar aquest dimarts la seva satisfacció perquè Ascó es presenti com a candidata a albergar l'MTC de residus nuclears, després que el ple municipal ho aprovés per set vots a favor i dos en contra.

Un portaveu de l'AMAC ha expressat el seu suport "total" a la instal·lació, i ha titllat de "valenta" la decisió del ple municipal.

"L'alcalde d'Ascó coneix l'opinió dels veïns", ha dit, i ha donat per fet que la candidatura té un consens social suficient a la localitat. Ha coincidit amb l'alcalde que el magatzem entranya un risc "nul" per al medi ambient i la salut, i ha assenyalat que és una infraestructura "necessària".

En un comunicat, el fòrum ha defensat que es tracta d'una instal·lació "segura i sense contraindicacions" i ha afegit que el municipi que finalment aculli el magatzem de residus es veurà beneficiat pel desenvolupament econòmic i social que comportarà la instal·lació. Ha considerat el MTC una solució adequada per gestionar el combustible gastat en les centrals nuclears espanyoles.

Ha assenyalat que per elegir l'emplaçament més idoni haurà d'existir un consens polític, institucional i social previ i ha afegit que el municipi que opti a albergar l'MTC "ho farà lliurement i sense cap imposició".

El fòrum ha defensat que aquest tipus de magatzem optimitza recursos tècnics, humans i econòmics i és una instal·lació "passiva" de característiques industrials, sobre la qual hi ha experiència, tecnologia i recursos que permet portar a terme el projecte "amb garanties de seguretat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.