Societat

Maragall: "La grip A no és cap amenaça, només una malaltia"

El conseller d'Educació ha dit que a l'hemisferi sud "ja han passat la grip A dins uns termes de relativa normalitat" i ara li toca el torn a Catalunya. "Sí, tindrem la grip, i no passa res", ha tranquil·litzat

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha intentat treure ferro a les previsions més alarmistes i ha assegurat que la grip A "no és cap amenaça". Els responsables de salut "mundials, europeus, espanyols i catalans coneixen bé les seves característiques", ha explicat. A l'hemisferi sud "ja han passat la grip A dins uns termes de relativa normalitat" i ara li toca el torn a Catalunya. "Sí, tindrem la grip, i no passa res", ha tranquil·litzat.

La grip A és una amenaça?
La grip A és una malaltia. Que té unes característiques d'evolució i d'afectació general, de pandèmia, que els responsables de salut mundials, europeus, espanyols i catalans coneixen i, per tant, no hi veig l'amenaça per enlloc. La paraula amenaça no té res a veure amb aquesta situació.

Les previsions són preocupants?
Si ens fixem en els països de l'hemisferi sud, que ja han passat pel més dur d'aquesta situació, veurem que la malaltia s'ha verificat en uns termes de relativa normalitat. En països urbanitzats com el nostre, amb bons serveis de salut, i bons serveis d'educació, han passat la grip A i no ha passat res.

I ara li toca a Catalunya posar-se malalta?
Sí, nosaltres també tindrem la grip, en la proporció que convingui. I no passa res.

L'escola pot patir-la especialment?
És una malaltia que pel que sembla es contagia fàcilment. Aquesta característica evidentment pot facilitar la seva transmissió a les aules, però també a tota la societat. No veig per què l'afectació hauria de ser diferent a les escoles que a la resta de la societat.

Les escoles comptaran amb un protocol d'actuació?
Sí, però no amb la pretensió d'evitar que arribi, ni el seu contagi, sinó per garantir que l'afectació sigui la mínima especialment per aquelles situacions de risc, que són les que necessiten i mereixen més protecció. Aquest serà l'objectiu de l'assumpció per part de les escoles d'hàbits d'higiene personal i col·lectiva.

Hi haurà prou mestres per cobrir les baixes que sorgeixin a causa de la malaltia?
Fa pocs dies va sortir publicada la xifra de la borsa d'interins. Són 53.000 els docents que la formen. Aquesta xifra dóna la mesura de la capacitat que té el sistema educatiu per afrontar les baixes que puguin sorgir a causa de la grip.

No es tancarà cap aula?
No. Les institucions estan preparades per sostenir una política que farà que no sigui necessari tancar cap aula. Si les circumstàncies obliguen a replantejar-se aquesta situació, estarem atents, i ho farem. Però la decisió presa és que no s'endarrerirà l'inici de curs i que les escoles no es tancaran en cap moment.

La població escolar no deixa de créixer, aquest any arriben 24.000 alumnes més que l'any anterior. Són massa?
No, des que governem el creixement de professors ha doblat el creixement d'alumnes. En termes comparatius amb països de la resta d'Europa tenim la millor dotació docent de les possibles.

No faltaran professors a cap escola?
Segons els territoris aquest creixement s'ha produït de forma desigual, però hem estat capaços de planificar-lo en tots aquests llocs. Tenim les ràtios de proporció de docents per alumnes més baixes d'Europa, i aquest curs aquesta relació serà encara més positiva a favor dels docents.

També hi ha prou centres escolars?
Sí. És cert que en alguns casos gràcies als mòduls, que enguany seran pocs més de mil. Però cadascun d'aquests mòduls garanteix el dret d'escolarització dels alumnes, i són edificis dignes i de qualitat. L'important no és quants mòduls hi ha ara, sinó que darrere de cada centre amb mòduls s'estigui projectant una escola de construcció, i això és així.

S'ha estabilitzat l'arribada d'alumnat nouvingut?
Per primer cop s'ha estabilitzat. Aquest fet pot afavorir-nos, ja que disminueixen les complicacions que comporta l'adaptació d'alumnes que provenen de mons lingüístics i culturals molts diversos i molt diferents del nostre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

El servei de dutxes socials i canvi de roba atén un 23,7% més d'usuaris

Manresa
medi ambient

Recorden la prohibició de banyar-se en rius, rieres i gorgs al Montseny per protegir els amfibis

Montseny
medi ambient

Els reusencs identifiquen fins a 102 espècies d’animals i plantes

reus

L’Entitat Municipal Descentralitzada aprova un Pla de Sanejament Financer fins el 2027

L’ESTARTIT
Seguretat

Barcelona incorpora un centenar de nous agents de la Guàrdia Urbana

Barcelona
societat

Acaben les obres del barranc del Llop d’Alcanar per afrontar millor els aiguats

Alcanar
societat

Les empreses de control de plagues de Ponent constaten més paneroles

Lleida

Cervesa sota el paviment de Bruges

Brussel·les
Salvador Bacardit
Rector del Seminari de Barcelona

“Aquest curs els seminaristes es concentraran a Barcelona”

Barcelona