Societat

Montilla reivindica a Copenhaguen el paper dels governs no estatals contra el canvi climàtic

El president català afirma que un 80 per cent de les competències per a la retallada d'emissions es gestionen en l'àmbit local

El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat aquest dimarts a Copenhaguen que la participació dels governs no estatals "és imprescindible per fer front al canvi climàtic". Montilla ha advertit als Estats que són els governs locals i regionals els que tenen "el 80% de les competències per retallar les emissions contaminants dels sectors difusos", com el transport o la calefacció dels edificis. "Gestionem el benestar de milions de ciutadans des de la proximitat, i a nosaltres ens ha de correspondre també l'aplicació de les mesures de prevenció, mitigació i adaptació al canvi climàtic perquè siguin efectives i minimitzin l'impacte sobre les nostres economies", ha reivindicat.

"Catalunya vol fer la seva aportació al repte mundial que es debat a Copenhaguen. La mida d'un país no ha d'influir ni en el compromís responsable del seu govern ni en l'actitud dels seus ciutadans", ha proclamat Montilla en la sessió inaugural del Climate Leaders Summit 2009, que se celebra paral·lelament a la cimera de Nacions Unides. El president del govern ha celebrat que Catalunya estigui reduint ja 5,3 milions de tones anuals d'emissions contaminants, "gràcies a les polítiques de mobilitat i gestió de residus i de l'aigua i als plans d'estalvi energètic en edificis públics". Montilla ha apostat per "la competitivitat econòmica per la via de l'eficiència energètica" i ha explicat que la Generalitat preveu invertir 1.050 milions d'euros en sis anys en plans d'estalvi, eficiència i suport a les renovables.

Montilla ha anat a Copenhaguen acompanyat pel vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar. A la inauguració de la Climate Leaders Summit 2009 també hi han assistit el príncep Albert II de Mònaco; els primers ministres d'Escòcia i del Quebec, Alex Salmond i Jean Charest; i el president de la regió parisenca d'Île de France, Jean-Paul Huchon. També hi han estat presents els governs del País Basc i de l'Aragó, Gal·les, dels Estats nord-americans de Califòrnia o Wisconsin, de Bavaria, South Australia, Victoria, Queensland, Ontario, Manitoba, São Paulo o Colúmbia Britànica.

El de la Generalitat, de fet, és l'únic govern no estatal que té una oficina pròpia en la cimera, entre les delegacions dels Estats Units o de França, i hi ha enviat una delegació, que encapçalen Montilla, Carod-Rovira i Baltasar, per reivindicar que qualsevol acord de retallada d'emissions tingui en compte els governs regionals, el que es coneix com a "esmena catalana". El govern català també ha participat a Copenhaguen en la reunió del secretariat de la Xarxa de Governs Regionals per a la Sostenibilitat i ha signat un protocol de col·laboració amb la regió senegalesa de Fatick, dins del programa de Nacions Unides pel Desenvolupament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.