Societat

Barcelona xifra en 400 els joves de bandes llatines reintegrats

L'Ajuntament dóna per bona la dada que quantifica en 3.000 els militants o simpatitzants d'aquests grups però els experts la troben desproporcionada. Els responsables municipals asseguren que no hi ha 'maras' a la ciutat

Set anys després que responsables municipals i experts en fenòmens juvenils iniciessin a Barcelona els treballs per acostar joves de bandes llatines a activitats fora dels seus grups, l'Ajuntament es va atrevir ahir per primera vegada a quantificar el número de joves que han iniciat algun procés d'aproximació a activitats de lleure al marge de la seva banda. Segons els càlculs oficials, ara mateix hi hauria fins a 400 joves militants o simpatitzants d'aquestes bandes que ja fan alguna activitat al marge del seu primer cercle de relacions.

Els responsables municipals, ahir representats a la comissió de seguretat de l'Ajuntament pel director de Prevenció, Josep Maria Lahosa, asseguren que la legalització dels Latin Kings i dels Ñetas el 2005 com a associació cultural i iniciatives com Unidos por el Flow, originada al Kasal de Joves de Roquetes a Nou Barris el 2006, han ajudat a impulsar aquest procés, que ha culminat en un moment que almenys a Barcelona "no hi ha ocupació intimidatòria de l'espai públic" per part de bandes llatines. "Potser en algun moment puntual pot haver-hi hagut aquesta ocupació excloent", va afegir Lahosa, després que el portaveu del PP, Alberto Villagrasa, fes referència a casos del Poble-sec o de Nou Barris, a la zona del centre comercial Heron City.

Lahosa, que va ser acompanyat en les seves explicacions per la regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, va assegurar que aquest diagnòstic positiu no obvia que les bandes llatines encara mantenen certs elements de risc, com ara els canvis de lideratge generacional i l'emergència de les maras, però la prevenció municipal i policial "hi està a sobre". La lectura positiva, com si es tractés d'un efecte acordió, és que aquests elements de risc es complementen amb una reducció de la presència de menors en les bandes com a efecte d'un pacte no escrit amb els responsables municipals que fins ara ha funcionat.

Més dubtosa és la quantificació global de membres de bandes llatines, que Lahosa va apuntar ahir en "2.500 o 3.000" -i que els Mossos d'Esquadra ratifiquen. Els experts mediadors consultats per l'AVUI subscriuen la xifra de 400 membres de bandes reintegrats socialment més enllà del grup, però consideren desproporcionada la xifra global de 3.000 militants o simpatitzants de bandes.

Segons aquests experts, la dinàmica de les bandes llatines no s'ha atenuat en zones com el Poble-sec, Sants, l'Hospitalet, Nou Barris o el Clot-Sant Martí, però que l'aturada de la immigració, la socialització dels immigrants de segona generació i l'entrada de catalans i espanyols en aquests grups difumina ara les dinàmiques originals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.