Societat

Brussel·les reobre la polèmica de Vic i l'alcalde anuncia que denunciarà els immigrants irregulars

La comissària europea d'Interior adverteix a Espanya que "no és lliure" de tolerar la presència dels sensepapers. Vila d'Abadal manté que els empadronarà, com ordena Madrid, però que en donarà els noms a la policia espanyola

Nou episodi de la polèmica de Vic arran d'una resposta de Brussel·les a una pregunta plantejada per l'eurodiputat Ramon Tremosa (CiU). La Comissió Europea (CE) ha advertit a Espanya que no ha de tolerar l'empadronament d'un immigrant sense papers i ha recalcat que una vegada que tingui coneixement de la presència d'una persona en situació irregular ha d'iniciar els procediments de retorn o regularitzar-la.

Segons la resposta de la comissària europea d'Interior, Cecilia Malmström, a Tremosa, "les autoritats espanyoles, una vegada que tenen coneixement de la presència en el seu territori d'un nacional d'un tercer país que es trobi en situació irregular, ja no són lliures per tolerar aquesta situació sense iniciar els procediments de retorn o posar en marxa procediments per concedir-li el dret a seguir en el seu territori".

Aquesta obligació figura en una directiva de 2008 aprovada pel Parlament Europeu i els Estats membres per "reduir les zones grises, evitar l'explotació de les persones en situació irregular i millorar la seguretat jurídica de totes les parts implicades", ha subratllat la comissària.

Malmström aclareix que els països poden determinar a quin nivell administratiu (local, regional o federal) es prenen aquestes decisions sobre el retorn o la regularització, però insisteix que en qualsevol cas és l'Estat el que és "responsable davant la UE de la correcta aplicació de la directiva".

Brussel·les, no obstant això, "no està en situació de prendre mesures formals" per obligar als països a complir amb aquesta norma, doncs tenen fins al 24 de desembre d'aquest any per incorporar-la a les seves legislacions nacionals.

No obstant això, "incita a tots els Estats membres, inclosa Espanya, a vetllar pel compliment de les normes fixades en la directiva tan aviat com sigui possible", diu Malmström en la seva resposta a Tremosa.

Per a CiU, la postura de la CE avala la tesi de l'Ajuntament de Vic, reticent a empadronar els immigrants en situació irregular. I amb aquest argument l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, ha anunciat aquest divendres la seva nova posició: els funcionaris municipals empadronaran els immigrants sense papers, com va ordenar-li explícitament el govern espanyol, però denunciaran les persones que inscriguin saben que estan en situació irregular.

Segons paraules textuals, l'Ajuntament comunicarà "sense por" a la delegació del govern espanyol a Catalunya, que és qui té la responsabilitat sobre els estrangers en situació irregular.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.