Societat

Barcelona farà més consultes de ciutat i districte fins al 2020

L'Ajuntament assegura que les votacions en urbanisme, sobretot dels barris, es multiplicaran en els pròxims mandats. Es comença a donar per bo un 10% de participació en la consulta sobre la reforma de la Diagonal

Barcelona ja es pot anar acostumant a les consultes sobre urbanisme com la desplegada per la reforma de la Diagonal, que s'acosta inexorablement als dies de les votacions, de dilluns a diumenge que ve, a 108 punts de la ciutat. L'Ajuntament té previst multiplicar aquestes iniciatives d'ara endavant, almenys en l'horitzó que l'equip de govern s'ha marcat fins al 2020, tant a nivell de ciutat com de districte, i amb el benentès que el PSC guanyi de nou les eleccions municipals.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Carles Martí, ahir en un debat sobre el dret a decidir i la consulta de la Diagonal al Col·legi de Periodistes, va assegurar que només un daltabaix de participació en aquesta primera experiència -que va xifrar en un ridícul 0,5%- estroncaria la voluntat del consistori de continuar amb aquesta pràctica que ja es fixa a dos nivells (ciutat i districte) en l'article 28 de les normes reguladores de la participació ciutadana.

Martí va apuntar que les consultes de districte són el model "que està cridat a tenir més continuïtat", però la Diagonal "no serà l'últim" en què es demana la participació ciutadana al voltant de grans projectes. "Podem fer-ho una, dues o tres vegades, tampoc moltes més", va afegir abans de descartar, per exemple, que la reforma del Miniestadi sigui susceptible d'una consulta popular. "Segur que no, seria canviar les regles a meitat del joc", va concloure.

De fet, el debat sobre l'extensió de la consulta de la Diagonal a altres aspectes de l'urbanisme de futur de la ciutat ha estat intensament repetit des de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic amb idees encara no definides, com l'autovia des de la Sagrera fins al nus de la Trinitat, el túnel viari de la plaça d'Espanya al Morrot o l'ampliació de la ronda Litoral a vuit carrils.

Ara com ara, els districtes ja han viscut algunes experiències pioneres, com la consulta pel canvi de nom de la plaça Rius i Taulet pel de plaça de la Vila de Gràcia el març de 2008. En aquella ocasió, 1.256 veïns del barri (tot i que les normes reguladores marquen que l'àmbit no pot ser menor al districte) hi van participar i un 56% van aprovar el canvi. Només representaven un 2,1% del cens del barri. En el cas de la Diagonal, algunes fonts municipals comencen a donar per bona una participació del 10%, al voltant de 150.000 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sanitat

El govern espanyol i els territoris acorden “reforçar” la vigilància de l’mpox

Barcelona
Itàlia

Troben quatre cossos al iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Societat

Prohibit el bany a les Cases d’Alcanar per possible presència d’un tauró

Alcanar
societat

Primer pas per a 424 nous habitatges protegits a la Marina del Prat Vermell

Barcelona

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però més qualitat

COLERA
societat

TMB reforça l’L4 de metro i algunes línies d’autobús per la Copa Amèrica

Barcelona
Recerca

Aconsegueixen produir sucs més saludables reaprofitant residus del vi

Tarragona
societat

Minut de silenci a Rubí per condemnar el doble crim masclista

rubí
economia

Les hipoteques pugen un 15% tot i l’alça de preus

barcelona