Societat

festes de la cinta

Tortosa homenatja la seua patrona

La processó i la missa en honor a la Mare de Déu de la Cinta van ser els actes més destacats de la jornada

Els tortosins i tortosines es van vestir ahir de gala per celebrar un dels dies més destacats de la festa major, el dia de la Cinta. Gairebé tots els actes de la jornada d'ahir estaven relacionats amb l'homenatge que Tortosa va fer a la seua patrona. Abans, però, es va dur a terme a l'Espai Sant Domènec la Diada del Tortosí Absent, en la qual es van imposar les tradicionals insígnies als tortosins que resideixen fora de la capital del Baix Ebre. Els homenatjats procedien de diferents indrets: des de Barcelona, Mallorca o Benidorm, fins a alguns tortosins residents a l'Estat francès o Suïssa. Entre els quals figurava Pilar Espuny, d'Agde (Occitània), una tortosina que ha aconseguit posar el nom de la ciutat en un carrer del municipi on resideix. L'alcalde va agrair un any més la tasca dels tortosins absents com a ambaixadors de la ciutat en les viles i països on resideixen. “Fer gran i pròspera Tortosa és tant cosa dels que vivim aquí com dels tortosins que residiu a fora”, va assegurar el batlle. Posteriorment, el Ball dels Gegants de la Ciutat a la plaça de la Cinta va obrir pas a la missa en honor a la patrona a la catedral, que com cada any estava plena a vessar. Un cop acabada la missa, l'Àguila de Tortosa ja estava a punt per dur a terme el ball que cada any representa en honor a la Verge, les autoritats, les pubilles i les pubilletes. En acabar, el seguici de la Cort de Bèsties, acompanyat de les autoritats i molts tortosins i tortosines, es va dirigir cap a l'avinguda Felip Pedrell, on una gran mascletà va fer saber a tothom que la capital del Baix Ebre celebra la festa.

A la tarda, el bisbe de Tortosa va presidir la solemne processó en honor a la Mare de Déu de la Cinta, en la qual també hi van participar les pubilles i pubilletes i que va congregar molts tortosins i tortosines.

José Celma va finançar el 60% de les escales

El bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, va revelar ahir, abans d'acabar la missa en honor a la Mare de Déu de la Cinta, el nom de qui va contribuir al finançament de la nova escalinata de la catedral. “Donem les gràcies a José Celma, que ho ha fet possible”, va dir als fidels. Fins ahir, el mecenes es va mantenir en l'anonimat, però l'alcalde, Ferran Bel, va dir que “ara que s'han inaugurat les escales tenim l'autorització per fer públic que ha estat José Celma, un tortosí resident a Madrid, qui n'ha finançat el 60 per cent”. Segons Bel, Celma, president de l'empresa d'assegurances Metrópolis SA, “ha col·laborat en moltes coses i és qui més ha aportat a la ciutat des de l'àmbit privat”. El bisbe va destacar que la iniciativa privada “és molt important en projectes com aquest, realitzats a partir de donacions”, i va afegir-hi que l'aportació de Metrópolis obre la porta a la possibilitat que molta altra gent pugui implicar-se en el manteniment de la seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.