Societat

Delta 0 compareix avui a la comissió que investiga l'incendi d'Horta de Sant Joan

La compareixença del comandament dels bombers de qui depenia tot l'operatiu d'extinció en el moment de la mort dels cinc bombers dels GRAF de Lleida és una de les més esperades. Avui també declara el responsable de les BRIF d'Aragó

El cap de l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan en les hores més crítiques, Carles Font Gili (Delta 0), compareixerà aquest dilluns a la comissió d'investigació parlamentària per explicar com va transcórrer l'operatiu en què van morir cinc bombers del Grup d'Actuacions Forestals (Graf).

Es tracta d'un dels testimonis més esperats perquè d'ell depenia tot l'operatiu quan es va produir el setge mortal que va matar els cinc bombers del Graf de Lleida, i quan el foc es va desbordar obligant gairebé tots els efectius a fer maniobres d'autoprotecció, tot i tenir un rang inferior que el comandament que va dirigir l'extinció des que es va originar el foc.

Delta 0 va ser el responsable de l'extinció del dia 21 de juliol des de les 11 hores, quan va agafar el relleu del cap de la Regió d'Emergències de Tarragona dels Bombers, Agustí Gatell, fins les 18 hores, quan va ser substituït pel cap de la divisió dels Grups Operatius Especials, Sebastià Massagué.

El rang de Delta 0 és inferior al dels altres dos caps de l'extinció, que són subinspectors i tenen categoria Bravo 0, cosa que ha generat polèmica en considerar-se que en les hores més complicades de l'extinció no hi va haver un comandament amb màxim rang.

La gestió de Delta 0 també va plantejar dubtes després que un informe d'incidències de la sala de Tarragona, que la conselleria d'Interior qualifica de parcial, reflectís que en certs moments de l'extinció va ser difícil trobar-lo.

Precisament, divendres la cap de sala del Centre d'Emergències de Tarragona va assegurar en la seva declaració al jutjat de Gandesa que van tenir dificultats per contactar-hi i que sense ell algunes decisions no les podien prendre.

A la comissió d'avui hi intervindrà també el tècnic responsable de les Brigades de Reforç en Incendi Forestals (Brif) del ministeri de Medi Ambient, després que diversos comandaments dels Graf aboquessin dures crítiques a la seva actuació, que segons ells va generar disfuncions i desorganització ja que se'n van anar de la zona on es va produir la tragèdia sense avisar, posant en perill els seus companys.

El cap dels Brif va aclarir en la seva declaració davant de la jutge de Gandesa que va avisar els Graf que marxaven i que ho va decidir davant de la perillositat de l'incendi. Així, va dir que tenia clar que podien "haver-hi mort tots" i que el foc "era una trampa i especialment perillosa".

A la sessió també hi declararà l'actual sotsdirector operatiu del cos dels Bombers de la Generalitat, Joan Rovira, responsable de l'informe sobre l'incendi. Alhora, el cap dels efectius aeris, Bienvenido Aguado (H0), el pilot Xavier Rovira i el membre del Col·legi de Pilots Juan Rozalén.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Prohibit el bany a les Cases d’Alcanar per possible presència d’un tauró

Alcanar
societat

Primer pas per a 424 nous habitatges protegits a la Marina del Prat Vermell

Barcelona

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però més qualitat

COLERA
societat

TMB reforça l’L4 de metro i algunes línies d’autobús per la Copa Amèrica

Barcelona
Recerca

Aconsegueixen produir sucs més saludables reaprofitant residus del vi

Tarragona
societat

Minut de silenci a Rubí per condemnar el doble crim masclista

rubí
economia

Les hipoteques pugen un 15% tot i l’alça de preus

barcelona
adminsitracions

L’Escala mantindrà l’antiga piscina del Voramar en la reforma del passeig

L’Escala
GIRONA

Netegen l’espai entre el carrer del Pruner i el torrent de la Font de la Pólvora

GIRONA