Societat

Els pares del telèfon mòbil i l'@, Príncep d'Astúries d'investigació científica

Els enginyers Raymond Samuel Tomlinson i Martin Cooper han estat guardonats per les seves aportacions en el desenvolupament del correu electrònic i la telefonia mòbil

Aquest matí s'han fet públics a Oviedo els noms dels guanyadors del premi Príncep d'Astúries d'investigació científica i tècnica 2009. Els guardonats són els pares de l'@ i del telèfon mòbil, és a dir, els enginyers Raymond Samuel Tomlinson i Martin Cooper, que han estat premiats per les seves aportacions en el desenvolupament del correu electrònic i la telefonia mòbil.

Concretament, el jurat del premi Príncep d'Astúries d'investigació científica i tècnica creu que les troballes fetes per Cooper i Tomlinson es troben "entre les innovacions tecnològiques més grans del nostre temps" que permeten un món "connectat sense barreres geogràfiques ni temporals".

Segons recull l'acta, aprovada per unanimitat, aquestes dues troballes han "revolucionat la manera de comunicar-se de milers de milions de persones a tot el món" i contribuït de "manera decisiva a l'avenç del coneixement".

Pel jurat, són instruments clau per "aconseguir els objectius de desenvolupament del mil·lenni de les Nacions Unides que aspira que qualsevol ciutadà del planeta exerceixi el seu dret a comunicar-se".

Pel jurat, presidit per Enrique Moreno, l'impacte a la societat d'aquestes dues troballes queda reflectit "en els més de 4.000 milions d'usuaris de telefonia i en els 1.500 milions de correu electrònic i d'altres serveis d'internet". "Tot això representa una important ajuda als països en vies de desenvolupament, per als quals suposa una font d'igualtat d'oportunitats, i els acosta a serveis bàsics com la sanitat i l'educació", recull l'acta.

Amb aquest premi el jurat ha volgut reconèixer l'esforç i la tasca de totes les persones que han contribuït en l'impuls i desenvolupament de la telefonia mòbil i dels serveis de correu electrònic, "formes de comunicació que donen lloc a un món connectat, sense barreres geogràfiques ni temporals".

Aquesta candidatura va ser proposada per Vinton Cerf, premi Príncep d'Astúries d'investigació científica i tècnica 2002. Amb el suport de Leo Esaki, premi Nobel de física 1973; Harold Kroto, premi Nobel de Química 1996; Hamdoun I. Touré, secretari general de la Unió Internacional de Telecomunicacions; Stephane Boval, responsable de la iniciativa Web Mòbil per al Desenvolupament Social del Consorci Mundial W3C, i Anriette Esterhuysen, directora executiva de l'Associació per al Desenvolupament de les Comunicacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.