Societat

Els bombers del ministeri neguen la versió de la conselleria sobre l'incendi d'Horta

Si Joan Saura en la seva compareixença al Parlament va atribuir el desenllaç a una fatalitat causada pel vent, el cap dels BRIF insisteix que la situació d'alt risc era del tot previsible perquè el foc deixava les capçades dels pins verdes i es podia reproduir fàcilment

El responsable dels bombers del ministeri de Medi Ambient (BRIF) a l'incendi d'Horta de Sant Joan, Raúl Vicente, ha negat avui la versió de la conselleria d'Interior sobre aquesta tragèdia, en la qual van morir 5 membres dels GRAF.

Si Joan Saura en la seva compareixença al Parlament la va atribuir a una fatalitat causada pel vent, Vicente, que ha comparegut aquest matí a la comissió sobre l'incendi, ha insistit que la situació d'alt risc era del tot previsible a causa que el foc cremava per sota deixant les capçades dels pins verdes i per això es podia reproduir fàcilment i amb gran perill.

"Jo des del primer moment ho vaig veure clar, era un incendi trampa. Estàvem davant d'un foc amb gran potencial de retorn", ha indicat, mentre relativitzava l'impacte real del vent en el desenllaç de la tragèdia. "És veritat que les condicions metereològiques van empitjorar, però mai van ser bones", ha recordat. A més, ha precisat que pels BRIF el límit de seguretat en vent és quan arriba als 20-30 quilòmetres per hora, i va pujar als 50.  

Una zona de seguretat "insuficient"
Vicente ha remarcat també que la zona de seguretat que van fer els bombers dels GRAF Lleida, 5 dels quals van morir, era del tot insuficient. "Tenia 200 metres quadrats i en calien almenys 2.500. Era com un camp de futbol sala", ha remarcat.
 
Vicente ha desmentit totalment les acusacions que els han fet els GRAF d'haver "fugit" de l'incendi sense avisar. Ha assegurat que van seguir el seu protocol de seguretat i que els mateixos GRAF de Lleida es van alarmar quan veien com s'havia reproduit el foc. Tot i això s'ha fet evident que l'idioma va ser un problema en les relacions entre els bombers del ministeri i els de la Generalitat, ja que no entenien el que deia l'emissora si no hi havia el bomber d'enllaç.

El cap dels BRIF ha explicat que quan van veure el perill i que la zona segura dels GRAF era insuficient va ordenar desallotjar els seus 18 efectius. "Hi havia aleshores molts rumors i alarmes entre els bombers", ha dit. Quan caminant van arribar a la zona on hi havia dos camions dels bombers de la Generalitat es van trobar que els helicòpters dels BRIF ja havien rebut l'ordre de no volar, seguint el protocol més estricte que temen, i van demanar ajuda als helicòpters catalans. 

"Si en vam sortir 18, en podrien haver sortit més"
Vicente ha deixat clar que es podrien haver salvat més bombers si s'hagués seguit el seu protocol. "L'obvietat és que si en vam sortir 18 en podríem haver sortit més", ha afegit, tot i admetre que després s'hauria de veure com es feia el salvament des de l'indret on estaven aparcats els dos camions.  

Vicente ha recordat amb llàgrimes el bomber que va quedar ferit en l'incendi, Josep Pallàs, a qui ha volgut donar "ànims i força", mentre criticava l'actitud d'alguns efectius dels GRAF en les seves compareixences, on van carregar contra els polítics, els BRIF i la premsa. "Hi ha alguna cosa que fem malament. I demano al cos de bombers que retrobem un nord lúcid", ha implorat. 

Visita sorpresa
Els caps de guàrdia del cos de Bombers s'han presentat per sorpresa al Parlament.
Ho han fet, segons han assegurat fonts del mateix cos, perquè "ells ho han decidit, el rang de tots ells també és Delta 0".

L'arribada dels caps de guàrdia ha agafat desprevinguda l'organització de la comissió. Han intentat entrar a la sala de grups, on tenen lloc les compareixences, però en veure que no hi cabien tots, eren uns quaranta homes, han decidit habilitar una sala amb pantalla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.