Societat

Els braçalets de seguiment per a maltractadors, encallats

Una jutge Barcelona denuncia que ningú ha comunicat als jutges com s'ha d'aplicar aquesta mesura. A Catalunya encara no se n'ha posat cap. El primer de l'Estat espanyol s'ha posat avui al País Valencià. El giny pot trigar 24 hores a arribar quan el jutjat el demana

El sistema de braçalets amb GPS no acaba d'arrencar. Tot just avui, 12 dies després de la suposada entrada en funcionament del programa, se n'ha posat el primer en tot l'Estat espanyol, al País Valencià. Segons ha comunicat el ministeri d'Igualtat, n'hi ha un altre a punt a Badajoz. Només un parell d'hores abans de comunicar aquesta dada, portaveus del mateix ministeri havien admès a l'AVUI.cat que encara no s'havia posat cap. A Catalunya, continua sense veure-se'n cap i alguns jutges comencen a queixar-se de la mala gestió que s'està fent d'una mesura presentada amb bombo i platerets.

La titular del jutjat número dos de violència contra les dones de Barcelona, Paquita Verdejo, ha assegurat aquest dijous que els jutges no saben "absolutament res" sobre les polseres de seguiment dels maltractadors que ha impulsat el govern espanyol.

Des del 24 de juliol passat, els jutges que ho considerin oportú poden aplicar la col·locació de braçalets per controlar el compliment efectiu de les ordres d'allunyament dictades contra maltractadors, però segons ha denunciat Verdejo "ningú ha comunicat als jutges ni on les podem demanar, ni quin procediment hem de seguir ni el nombre de polseres que tindrem a disposició a cada jutjat de protecció".

De fet, Verdejo –que també és vocal de l'Observatori contra la violència domèstica– ha indicat que la informació sobre aquestes polseres li ha arribat a través dels mitjans de comunicació i "d'un protocol que ha aconseguit de manera indirecta" a través "d'una extranet del Consell General del Poder Judicial".

Altres jutjats de violència sobre la dona de Catalunya, com el de Badalona, han confirmat que no han rebut cap informació al respecte, i en molts altres casos, els jutges que supleixen al titular, que està de vacances, i tampoc en tenen constància.

Tanmateix, el ministeri d'Igualtat manté que en el protocol d'actuació per aplicar aquest sistema de control hi participa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que és aquest organisme el que ha de comunicar als jutges quin procediment han de seguir. "I ens consta que aquesta comunicació als jutges s'ha fet", ha dit, possiblement en referència a aquest text penjat en la extranet però que no ha arribat oficialment als jutjats.

En el moment de la seva presentació, a començaments del mes de juliol, govern espanyol va anunciar un sistema de 3.000 polseres que han d'estar a disposició dels jutjats des de fa dues setmanes.

Segons aquest sistema, l'agressor porta un braçalet i la víctima un aparell molt similar als telèfons mòbils. Quan els dos dispositius estiguin a una distància inferior als 500 metres es dispara un senyal d'alerta que arriba a una central i al receptor que porta la dona.

24 hores fins que arriba la polsera

La ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, va explicar aleshores que el sistema el gestionarà l'empresa Securitas Direct-Telefónica, que desplegarà una xarxa logística per tal que qualsevol jutge que demani l'aparell el tingui a la seva disposició al cap de 24 hores.

Verdejo ha apuntat que 3.000 polseres no són suficients, tot i que volgut remarcar que el presumpte maltractador ha d'acceptar posar-se-la i que els jutges no els poden obligar, "només motivar".

A més, ha detallat que en aquestes suposades 24 hores que triga en arribar la polsera, els jutges hauran de seguir aplicant les mesures de control que tenien fins ara al seu abast com la vigilància dels Mossos d'Esquadra o l'enviament de l'agredida a un pis tutelat, segons els casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Sis municipis del Baix Llobregat i el Vallès Occidental incorporen ZBE locals per bastir la metropolitana

Cerdanyola del Vallès

La UNED amplia a Sant Feliu la xarxa del grau universitari d’Educació Infantil

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Un estudi sobre els escalencs als camps nazis guanya la II Beca de Tardor

L’ESCALA

La policia inicia una campanya per sancionar les infraccions amb bicicleta

GIRONA

Posen a licitació el projecte de nous espigons a Sant Antoni i Es Monestrí

CALONGE I SANT ANTONI
seguretat

A punt els dos nous radars de tram de la C-16, al Túnel de Vallvidrera

Barcelona

Moventis oferirà serveis gratuïts al Baix Empordà per la Setmana de la Mobilitat

SANT FELIU DE GUÍXOLS
infraestructures

L’alta velocitat recupera parcialment el servei a l’estacio de Sants

Barcelona
turisme

Un 48% de ciutadans de Catalunya lamenta que hi ha “massa turistes”

barcelona