Societat

De la Vega: "La llei d'estrangeria no és incoherent amb la d'empadronament"

La vicepresidenta primera de Zapatero remarca que són "normes que fan funcions diferents". Manté que és "compatible" expulsar els immigrants irregulars i atendre'ls socialment mentre són a l'Estat

La llei d'estrangeria no és incoherent amb la del règim local, que obliga a empadronar els immigrants irregulars, i el debat generat arran del cas de Vic és "estèril". És la posició final del govern espanyol respecte a l'afer que hauria quedat tancat amb l'informe de l'Advocacia de l'Estat que l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, s'ha compromès a acatar tot i discrepar-hi.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha volgut sentenciar la polèmica amb aquestes observacions aquest divendres al migdia, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, retransmesa per televisió des de la Moncloa.

Segons De la Vega, la llei d'estrangeria i les normes d'empadronament "compleixen funcions diferents". "La llei d'estrangeria estableix la política general d'immigració, que promou la immigració legal i ordenada i dóna resultats. Després hi ha altres normes que tenen la finalitat de conèixer quina és la població, i no són incoherents amb la llei d'estrangeria", ha argumentat.

La clau de la qüestió, per la vicepresidenta, és que "és compatible lluitar contra les màfies de tràfic d'immigrants i atendre les persones més vulnerables", en referència al fet que l'empadronament dóna accés als serveis socials als immigrants sense permís de treball i residència. "Una altra cosa és intentar resoldre problemes a través de dreceres", ha dit assenyalant Vic veladament.

Això ha respost De la Vega a les diverses preguntes que els periodistes presents a la sala de premsa de la Moncloa li han plantejat respecte al cas de Vic. Ha evitat contestar directament les opinions d'un sindicat policial, que reclama accés al padró per localitzar i expulsar els immigrants sense papers, i les declaracions del ministre de Treball i exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, que proposa un "debat assossegat" sobre el conjunt de normes que afecten la immigració per detectar-hi possibles contradiccions.

"Jo no opino sobre les diferents opinions sorgides en un debat que és al carrer i que respectem, perquè en democràcia els debats s'han de respectar. L'únic que faig és expressar la posició del govern, que ja ha expressat també el president Zapatero".

Sobre l'ajut extra que reclama l'alcalde de Vic per atendre la població immigrant amb uns serveis socials que no donen l'abast i amb un pressupost municipal que, segons Vila d'Abadal, tampoc se'n pot fer càrrec, De la Vega s'ha limitat a dir que el govern espanyol del PSOE "sempre promou polítiques socials", que és el "ha caracteritzat aquest govern, perquès els més desafavorits no es vegin afectats per la crisi". "Hi ha un fons d'atenció als immigrants, per a polítiques que depenen de les comunitats autònomes. I el govern no deixarà de treballar per les polítiques socials", ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.