Societat

Expectació entre els turistes a Barcelona mentre l'Ajuntament activa el pla d'emergència

La corporació municipal recomana la suspensió d'activitats escolars a la ciutat, recomana vigilar objectes en balcons i activa la prohibició d'accés a les platges i als espigons portuaris

La poc habitual precipitació de neu que ha caigut damunt de Barcelona aquest dilluns ha provocat expectació i fins i tot admiració entre els turistes i alguns veïns de la ciutat, que s'han llençat al carrer amb càmeres i mòbils per immortalitzar la neu amb fotografies. La nevada, el gel, el fred i el vent han posat en alerta l'Ajuntament, que s'ha vist obligat a activar els plans d'emergència. Ha reforçat tots els equips d'intervenció que detecten persones sense sostre, els vehicles llevaneu i escampadors de sal, i els agents de Guàrdia Urbana i Bombers atendran les possibles incidència que provoqui el temporal a la capital catalana.

La neu ha començat a caure de manera generalitzada a tota la ciutat passats dos quarts de dues del migdia. Poc després la nevada s'ha intensificat i fins i tot arran de mar ha caigut una bona tempesta blanca. El centre de la ciutat, ple de visitants i treballadors de la zona com és habitual, no ha estat aliè a aquest fenomen i les càmeres de fotos no s'han fet esperar. Els turistes i alguns veïns han volgut immortalitzar el moment per veure'l extraordinari, i comentaven il·lusionats l'espectacularitat de la nevada.

Des de l'Ajuntament de Barcelona s'ha activat el Pla d'Emergència Municipal per Neu i Gel en fase d'alerta per nevades i a les 12:30 hores s'ha passat a la fase d'emergència. En aquest sentit, des del consistori asseguren que es reforcen els equips d'emergència distribuïts per tota la ciutat que detecten les persones sense sostre, informant-les de la possibilitat d'allotjar-les en un centre de la xarxa de sense sostre i acompanyant-les fins el mateix centre.

També s'han preparat vehicles llevaneus i escampadors de sal. D'altra banda, des de l'àrea de Medi Ambient, s'han distribuït 94 contenidors de sal en barris de la zona alta de la ciutat, als districtes de Les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris, en punts que presenten un major risc de gelada. Aquests contenidors, que tenen una capacitat de 800 litres cadascun, estan a disposició dels veïns per poder escampar sal al carrer. L'Ajuntament ha mobilitzat també deu vehicles mitjans, dos grans amb pales llevaneu i escampadors de sal, i dos vehicles caixa amb la possibilitat de portat pales llevaneus. També els han acompanyat dos vehicles de reforç que carreguen sal per alimentar els vehicles que escampen neu. En cafaran el baldeig dels carrers per evitar el risc de glaçada.

Dispositiu dels serveis d'emergència
La Guàrdia Urbana, els Bombers i Protecció Civil han implantat dispositius específics per gestionar l'emergència. Els Bombers de Barcelona compten amb pales llevaneus que se sumen a les de Medi Ambient, i que es poden acoblar en cas necessari als vehicles de Bombers. Per la seva part, la Guàrdia Urbana reforça els efectius al carrer, per actuar en cas que sigui necessari com per exemple en els talls de les vies de circulació a la zona alta de la ciutat, i per facilitar les tasques dels vehicles de Neteja. Coincidint amb l'activació de la fase d'emergència per neu i gel, les brigades de districte s'activen de forma operativa per fer front a les incidències que pugui ocasionar el temporal de neu i gel i el de ventades.

Al migdia restava tallada al trànsit per neu la carretera d'Horta a Cerdanyola fins el Cementiri. Son talls de caràcter preventiu, tal i com assegura l'Ajuntament, que alhora recomana no accedir a les zones de muntanya de la ciutat. A més, en cas de vents forts alerten que es preferible extremar al màxim la precaució en la realització d'activitats a l'aire lliure, especialment pel que fa a les de muntanya i en les zones arbrades. També és convenient evitar deixar testos o elements decoratius a les terrasses i recollir tendals i assegurar els elements exteriors que puguin sortir volant com persianes.

Recomanacions
Mentre es mantingui activada la situació d'emergència, l'Ajuntament recomana que tots els centres docents s'abstinguin de realitzar qualsevol tipus d'activitat a l'aire lliure. S'aconsella també abstenir-se de pujar en bastides sense mesures de protecció adients i evitar situar-se sota cornises, murs o arbres que puguin arribar a causar un despreniment i prendre precaucions davant d'edificacions en construcció o en mal estat.

A la zona litoral de Barcelona, el consistori alerta que cal mantenir la prevenció d'allunyar-se de les platges, espigons i també de punts baixos que puguin veure's afectats per eventuals marees onatge. En aquestes condicions el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar a les persones que es trobin a la vora. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha recordat que es prohibeix l'accés a les zones de platges així com la practica de qualsevol activitat esportiva, i que els accessos als diferents espigons de Ciutat Vella i Sant Martí s'aniran tancant a mesura que empitjori el temporal i Protecció Civil ordenarà el tancament dels restaurants del front marítim en cas que sigui necessari. s que les temperatures s'acostin als zero graus, els serveis de neteja no


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.