Societat

Els veïns demanen al fiscal que investigui l'operació urbanística de l'hotel Palau

L'advocat dels veïns, Daniel Jiménez, ha indicat que les associacions de veïns tenen interès en aquest assumpte, ja que en l'etapa de gestió de Millet es va posar en marxa l'operació de requalificació d'usos de l'espai que actualment ocupa una escola per a la seva transformació en hotel

Les associacions de veïns per a la revitalització del casc antic de Barcelona i en defensa de la Barcelona Vella han presentat aquest dimarts un escrit davant la Fiscalia en què demanen que investigui l'operació urbanística que va impulsar Fèlix Millet per construir un hotel al costat del Palau de la Música.

La presidenta de l'Associació de Veïns per a la Revitalització del Casc Antic, Maria Mas, ha explicat avui que "el lladre" Fèlix Millet, expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i implicat en les irregularitats comptables detectades a l'entitat, va impulsar un hotel de luxe en una operació econòmica i urbanística que és necessari aclarir per conèixer "què hi ha al darrere".

L'advocat dels veïns, Daniel Jiménez, ha indicat que les associacions de veïns tenen interès en aquest assumpte, ja que en l'etapa de gestió de Millet es va posar en marxa l'operació de requalificació d'usos de l'espai que actualment ocupa una escola per a la seva transformació en hotel.

Les associacions han presentat diverses al·legacions i recursos davant el consistori barceloní contra aquesta operació urbanística en considerar-la "manifestament contrària a la legalitat urbanística".

Mas ha criticat durament l'actitud dels partits a l'ajuntament, que han aprovat, amb l'excepció d'ERC, les modificacions urbanístiques necessàries per canviar els usos actuals –escola– de les finques afectades i convertir-les en hotel de luxe, en una zona ja saturada d'equipaments turístics, segons el seu parer.

Segons l'escrit que els veïns han fet arribar a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l'operació urbanística té el seu origen en un contracte de permuta per obra futura en què qui era titular del sòl dels números 13 i 17 del carrer Sant Pere Més Alt, l'Institut de Germans de les Escoles Cristianes, conegut com La Salle Condal, cedia la titularitat del sòl i dels edificis a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

A canvi, la Fundació havia de costejar unes obres de remodelació a l'interior del col·legi La Salle consistents en la construcció subterrània d'un poliesportiu i noves aules a l'edifici de la capella, situat en els números 4 i 6 del carrer Amadeu Vives.

Aquest edifici està protegit, han indicat els representants dels veïns, amb el nivell C segons el pla especial de protecció del patrimoni històrico-arquitectònic del districte de Ciutat Vella.

La Fundació, una entitat sense ànim de lucre, va promoure aleshores que aquests edificis qualificats com a equipament docent es requalifiquessin com a sòl residencial davant el consistori de Barcelona i la Generalitat.

Després de signar els convenis urbanístics entre la Fundació i les administracions local i autonòmica el juliol del 2007, els que eren responsables del Palau de la Música van cedir els drets d'explotació del projecte i del futur hotel a l'empresa Olivia Hotel S.A.

L'advocat dels veïns ha apuntat la "curiosa" circumstància que el propietari d'aquesta empresa és vocal de la Junta del patronat Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, una situació de la qual tenien coneixement les dues administracions "des de fa anys", s'indica en l'escrit a Fiscalia, però que no s 'ha fet pública fins ara.

"En tota la tramitació de la reforma del Pla General Metropolità i del Pla de Millora Urbana que el desenvolupa, s'ha fet creure a les associacions compareixents -i a l'opinió pública en general- que el titular de l'equipament seguia sent la Fundació" quan, en realitat, era una empresa privada la que impulsava l'hotel.

Els veïns tenen, a més, "un fundat temor que s'estigui danyant de manera irreversible el patrimoni catalogat i s'estigui atemptant, en definitiva, contra el patrimoni" no només del  Palau sinó dels edificis que es volen convertir en hotel, atès que l'interior d'ells està en diversos casos protegit per la Generalitat.

També sol·liciten al fiscal que insti al jutjat mesures cautelars consistents en la suspensió de la tramitació de la modificació del Pla General Metropolità de les finques afectades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.