Societat

Delta Zero admet falta de coordinació amb el cap regional dels bombers, però nega que afectés l'operatiu

El centre de comandament avançat no va tenir responsable clar durant 7 hores. Carles Font va haver de desallotjar algunes masies mentre feia de Delta Zero. Reconeix deficiències en la comunicació dels fets  

El cap de guàrdia de l'incendi d'Horta de Sant Joan, Carles Font, el denominat Delta Zero, ha reconegut avui que va existir una falta de coordinació, almenys durant unes hores, amb el cap regional dels bombers de Tarragona, Agustí Gatell, si bé ha insistit que a la pràctica no va comportar cap descoordinació en l'operatiu desplegat sobre el terreny. Delta Zero ha comparegut aquesta tarda per espai de dues hores davant la comissió d'investigació parlamentària.

De les diverses declaracions ha quedat clar que entre les 11 del matí del dia en què es va produir la tragèdia de la mort de 5 GRAF, quan Gatell va retirar-se del comandament avançat, fins a les 18 hores, en què apareix un nou relleu, el centre va quedar sense un responsable clar. Això va comportar que a la pràctica, Font assumís tota la direcció de l'operatiu. Però ni ell mateix sabia efectivament que això era així. "No sé si el cap regional ho va comunicar a algú que se n'anava, o potser és que ho va comunicar i van suposar que jo ja ho sabia", ha indicat el Delta Zero, que en tot moment ha intentat no culpar el seu superior.

Segons Font, els bombers tenien igualment molt clara la feina a fer i si hagués necessitat parlar amb el cap regional "l'hauria intentat localitzar". De totes maneres, el mateix Delta Zero ha admès als diputats que és normal que considerin que l'estructura no era del tot correcta. "De portes enfora, entenc que creguin que potser els falta alguna cosa", ha dit.

Un segon problema que ha aparegut és que alguns dels advertiments que havien aparegut al voltant de les 14 hores, com el del guaita dels GRAF, en el sentit que el vent creixia i havia perill, no van arribar a tots els comandaments. El Delta Zero ha situat l'increment real del foc a les 15:30 hores, però ha reconegut que tot i això no va considerar adequat canviar l'estratègia. Abans va voler fer una inspecció ocular i per això va utilitzar un cotxe. "El vent anava en direcció contrària als bombers desplegats", ha explicat per justificar la seva decisió, matisant que per a ell el fet que hi hagués vent no era res especial.

La incògnita de l'hora de dinar 
Aquí ve un altre de les incògnites, avui resolta. Quan va emprendre el recorregut portava una emissora sense escànner, i per tant no podia conèixer totes les converses, i a més quan anava en direcció a Prat de Comte per agafar perspectiva es va trobar amb la necessitat de desallotjar unes masies on li van demanar ajuda. "Va ser una causa sobrevinguda", ha argumentat. Això hauria fet que no donés resposta a les 4 peticions d'ajuda que li va fer els dos bombers responsables de sector, en el moment que es produïa la tragèdia amb els efectius dels GRAF que es van cremar. "Si estàs focalitzat en un tema, a vegades aquella conversa la perds", ha argumentat.

Font ha reconegut finalment que cal millorar la informació als responsables polítics en el moment que es produeix un incendi, perquè creu que ha fallat, i també la relació amb col.lectius aliens als bombers com les Agrupacions de Defensa Forestal i Protecció Civil.

Un cop acabada la compareixença uns 30 bombers han aclamat als passadissos del Parlament el Delta Zero, expressant-li el seu suport.

Posteriorment el cap dels bombers, Joan Rovira, l'autor de l'informe sobre els fets d'Horta, ha comparegut davant els diputats i ha afirmat que l'incendi va acabar desbordant l'estructura de comandaments i també els mitjans utilitzats. Ha convidat a no caure ni en el cofoisme i a fer autocrítica, mentre defensava el cos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.