Societat

Un de cada quatre catalans amb sida no sap que està infectat

Salut

Un de cada quatre catalans amb VIH no sap que està infectat. Ho ha explicat el director del Centre d'Estudis Epidemiològics de la Sida a Catalunya, Jordi Casabona. Aquesta dada està relacionada amb la disminució de la percepció de risc d'aquesta malaltia.

Per aquest motiu, el doctor Casabona alerta que la sida és encara una malaltia que no es pot curar i que l'única forma d'evitar-la és l'ús del preservatiu o el fet que els drogoaddictes no intercanviïn les agulles.

Actualment, s'estima que a Catalunya hi ha entre 32.000 i 33.000 persones amb la sida, tot i que potser no l'han desenvolupat. Cada any es declaren entre 700 i 800 nous casos a Catalunya.

El 70% de les infeccions de VIH són per transmissió sexual. En el cas dels homes, la meitat de les infeccions arriben per relacions homosexuals. En el cas de les dones, el 80% de les infeccions arriben per relacions heterosexuals. Segons Casabona, aquestes dades indiquen que la sida s'ha allunyat del col·lectiu drogodependent.

D'altra banda, durant aquest 2009 entrarà en vigor el sistema de declaració obligatòria de la sida. Segons Casabona, aquest fet ha de suposar una 'normalització' d'aquesta infecció, en tant que altres malalties com l'hepatitis o la tuberculosis sempre han estat de declaració obligatòria. També suposarà una 'regulació' que ha de millorar la qualitat de la informació de què es disposa avui dia. Actualment, es detecten entre 700 i 800 nous casos de sida a l'any a Catalunya.

La vacuna pel VIH no existeix
El doctor Casabona també ha assenyalat que la vacuna pel VIH no existeix, i que ara com ara la sida continua sent una malaltia greu i encara incurable, tot i que s'ha fet crònica. Per això alerta de la importància de la prevenció.

El doctor Casabona ha explicat que l'any 2006 es va dictaminar la declaració obligatòria de la sífilis a Catalunya. Això ha permès constatar que aquesta malaltia està augmentant en el col·lectiu d'homes homosexuals. Les dades indiquen que cada any es detecten un centenar de casos de sífilis, la majoria d'ells en homes gais.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.