Societat

La jutge de Gandesa s'inspira en la tragèdia de Guadalajara

La titular de la Terra Alta es posa en contacte amb la jutge de Sigüenza que porta el cas del foc en què van morir onze persones. Interior demana assessorament extern pel temor a possibles imputacions dels seus alts càrrecs

La titular del jutjat únic de Gandesa que investiga les circumstàncies de l’incendi d’Horta de Sant Joan, en què van morir cinc bombers del GRAF de Lleida, manté contactes amb la jutge de Sigüenza que instrueix el judici d’un altre incendi forestal tràgic: el que el 2005 es va cobrar la vida d’onze integrants dels equips d’extinció a Guadalajara.

Segons fonts coneixedores del cas, la jutge de Gandesa hauria consultat aspectes tècnics del cas amb la titular de Sigüenza, donada la similitud de les instruccions. Tant els jutjats, que són únics a la seva demarcació, com el cas, amb una acusació particular representada per les famílies de les víctimes molt crítica amb la gestió del dispositiu d’extinció, tenen característiques comunes.

El cas de Guadalajara, atès que els fets van passar el 2005, està molt més avançat. El 13 de gener, la jutge ja va dictar l’ordre de processament i està a l’espera de l’escrit de qualificació de les parts, previ a l’obertura del judici o l’arxivament del cas. En canvi, la investigació judicial d’Horta de Sant Joan tot just ha iniciat una segona fase en què, després de determinar l’origen del foc –amb la detenció i empresonament de dos sospitosos–, s’analitza la gestió de l’extinció. De moment, ja han declarat el guaita del GRAF de Lleida i els integrants del GRAF de Barcelona.

En aquesta declaració va estar present un advocat de la Generalitat, ja que el govern s’ha personat en la causa. No obstant, la conselleria d’Interior ha demanat assessorament legal extern davant el temor a possibles imputacions de càrrecs tècnics i polítics. De moment, el departament no ha contractat cap lletrat extern. Segons les fonts consultades, Interior hauria rebut un missatge tranquil·litzador, ja que els assessors consideren que de la informació actual difícilment en poden derivar imputacions penals contra membres dels Bombers de la Generalitat o de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis.

En el cas de Guadalajara, entre els vint imputats processats hi ha càrrecs polítics del govern de Castella-la Manxa. Durant els dos primers anys de la instrucció, la jutge anterior només va imputar els excursionistes responsables de la barbacoa que va originar el foc. Amb el canvi de titular, i a instàncies de l’acusació particular formada per les famílies de les víctimes, es va impulsar la investigació de les responsabilitats tècniques i polítiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.