Societat

Les farmàcies catalanes faran tests ràpids de detecció de la sida

Salut

Les farmàcies catalanes faran tests ràpids de detecció de la sida a partir del 2009 amb l'objectiu de fomentar el diagnòstic precoç de la sida i contribuir a trencar la cadena de transmissió.

Així ho ha assegurat la consellera de Salut, Marina Geli, amb motiu de la celebració del Dia de la Prova del VIH, que tindrà lloc el 20 d'octubre. Geli ha explicat que, amb caràcter pilot, unes vint-i-cinc farmàcies de l'àrea metropolitana de Barcelona oferiran de forma gratuïta aquest test.

El diagnòstic de la prova es podrà saber al cap de 15 minuts amb una fiabilitat d'un 99,6%. El test es farà a qui ho demani a partir dels 16 anys, per intentar arribar a les persones més vulnerables que no s'acosten als serveis sanitaris.

Segons el director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Jordi Casabona, un 40% dels diagnòstics de sida es fan tard i una detecció precoç de la infecció millora el pronòstic de la malaltia i redueix els contagis fins en un 40%.

Casabona ha recordat que des del 2006 Catalunya compta amb deu entitats alienes al sistema sanitari que ofereixen consells contra la sida i fan proves ràpides de detecció, entre les quals destaquen Projecte dels Noms, StopSida, Associació Antisida de Lleida, SAPS i el centre Gais Positius.

En aquests centres alternatius, que atenen col·lectius determinats, es van practicar el 2007 un total de 3.752 proves, en les quals hi va haver 81 resultats positius, un 3% del total. A la xarxa pública, als centres de primària i hospitals el nombre de proves de detecció del VIH van ascendir a unes 250.000. Un 21% dels casos que es detecten són en persones que s'han infectat en els últims sis mesos.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.