Societat

Hereu acull la proposta Blanco com un "avenç" i Portabella li retreu que oblidi el que ha votat

Tots els grups del ple van aprovar una moció que comprometia l'Ajuntament a defensar un model de gestió de l'aeroport amb domini de les institucions catalanes, fet que no es troba en el pla de Foment segons ERC

El xoc dialèctic entre socialistes i ERC per la proposta de gestió per a l'aeroport del Prat també s'ha reproduït a l'Ajuntament de Barcelona. L'alcalde, Jordi Hereu, ha rebut el pla del ministra de Foment, José Blanco, com un "avenç", com tots els socialistes, i també com la resta de veus del PSC ha considerat que es tracta d'una "primera proposta" per continuar negociant.

De moment, per Hereu, és "bàsic" que s'hagi aconseguit la presència en el consorci que gestionarà l'aeroport barceloní de les "institucions més properes per acordar-hi estratègies".

"Volem ser-hi com a Ajuntament de Barcelona, en el futur como a àrea metropolitana, per determinar l'estratègia per captar més línies que connectin Barcelona amb el món", ha explicat Hereu, i ha concretat que volen capacitat per determinar els preus d'ús de les instal·lacions que han de pagar les companyies, els slots i l'estratègia comercial.

Independentment de l'esquema de gestió que finalment quedi establert, Barcelona vol ser-hi per competir "amb igualtat d'oportunitats amb qualsevol aeroport del món", i ha esmentat la Fira de Barcelona, un model d'organisme dirigit per diverses administracions, que "no és un mal model".

ERC ha reaccionat immediatament. Segons un comunicat del president dels republicans a l'Ajuntament, Jordi Portabella, "tots els grups sense excepció van expressar el seu vot favorable a una proposició presentada per ERC el juliol de 2007, segons la qual l’Ajuntament es comprometia a defensar l’establiment d’un model autònom amb una participació de les institucions catalanes que sigui suficient perquè no es pugui prendre cap decisió sense l’acord d’aquestes”. Pel republicà, aquestes condicions no són respectades per la proposta Blanco, i ha reclamat a Hereu que s'expressi "amb coherència als acords del plenari".

Segons Portabella, “la societat civil ja va deixar ben clar que volia ser determinant en un acte reivindicatiu amb més de 800 representants i convocat per la Cambra de Comerç, Foment del Treball, el RACC i l’IESE, entre d'altres.” Per ERC, “no es veu enlloc de la proposta de l’Estat espanyol que les institucions catalanes siguin determinants” en el futur consorci del Prat, i "una vegada més", es veu "la inflexibilitat del govern espanyol per vertebrar una proposta en la qual els catalans s’hi sentin justament representats”.

La conclusió del republicà és clara: el model proposat només pretén "privatitzar parcialment un model de gestió fallit" i "únic a Europa", i en realitat no té l'objectiu de "descentralitzar”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.