Societat

Nova polèmica a Galícia pel decret lingüístic que perjudica el gallec a l'ensenyament

La Xunta presenta l'esborrany del polèmic decret del 'plurilingüisme' a l'ensenyament no universitari. Els pares votaran a Educació infantil per decidir la llengua predominant

Centenars de persones convocades per la plataforma Queremos Galego s'han concentrat aquest dissabte davant la Xunta de Santiago de Compostel·la per protestar per l'avantprojecte de decret lingüístic en l'ensenyament elaborat per l'executiu gallec, on han demanat la "dimissió" del secretari general de Política Lingüística, Anxo Lorenzo, i on el portaveu de l'entitat, Carlos Callón, ha fet una crida "a la desobediència" de la norma per part del professorat.

Callón ha criticat que la conselleria d'Educació i Ordenació Universitària "convoqui en poques hores" una roda de premsa per presentar la seva proposta en dissabte i "per evitar la mobilització social"-  Amb tot, ha assegurat que la plataforma ja ha convocat per aquest pròxim dilluns 15 de març concentracions en diferents punts de Galícia per mostrar el rebuig al decret del govern. A més, ha avançat que Queremos Galego estudiaran "totes les vies possibles" a nivell jurídic i internacional per parar una norma que elimina "els consensos als quals es va arribar entre tots", fent referència a l'anterior decret sobre la llengua a l'ensenyament que ara el govern del PP vol remodelar.

El decret
Les famílies gallegues els fills de les quals estiguin escolaritzats en educació infantil decidiran cada any "la llengua predominant" que s'utilitzi a l'aula, mentre que els pares d'alumnes de primària i secundària podran "modificar" l'assignació lingüística establert en el l'esborrany del decret del  plurilingüisme respecte a determinades matèries d'aquestes dues etapes, sempre que ho decideixin "la meitat més u" del total.

Així ho han anunciat en roda de premsa el conseller d'Educació i Ordenació Universitària, Jesús Vázquez, i el secretari de Política Lingüística, Anxo Lorenzo, després de garantir que la nova norma de l'executiu gallec assegurarà "el màxim equilibri possible" entre el gallec i el castellà.

Aquesta equiparació es veurà acompanyada per un procés "gradual i voluntari" d'introducció de les llengües estrangeres -preferentment l'anglès- que "podrà arribar fins a un terç" de les assignatures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.