Societat

Milers de persones es manifesten a Santiago de Compostel·la pel "dret a viure en gallec"

Protesten contra la política lingüística del govern de Nuñez Feijóo, que derogarà el decret del gallec a l'ensenyament i suprimeix el coneixement de la llengua en l'accés a l'administració pública i les ajudes a la traducció dels llibres en gallec

Milers de persones s'han manifestat aquest diumenge al matí pels carrers de Santiago de Compostel·la, convocats per la plataforma Queremos Galego, per reivindicar "el dret a viure en gallec" i protestar per la política lingüística de la Xunta de Galícia, governada pel popular Alberto Nuñez Feijóo, que consideren "el pitjor enemic de la llengua".

Sobre les 12.20h la marxa ha començat sota el lema Queremos galego. Pola nosa lingua nin un paso atrás i Aprender en galego no é delito. La manifestació ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat i ha acabat a la plaça de Quintana, on s'ha llegit un manifest.

En declaracions als mitjans de comunicació, el president de A Mesa pola Normalización Lingüística,  Carlos Callón, en representació del col·lectiu Queremos Galego, que aplega 446 entitats i 3.000 adhesions individuals, ha reclamat que "el senyor Nuñéz Feijóo prengui nota i escolti la ciutadania". "Exigim que deixi aparcada l'arrogància i la prepotència en contra de la nostra llengua", ha reivindicat.

A la mobilització hi han assistit, entre d'altres, el ministre de Justícia, Franciso Caamaño, el secretari general el PSdG, Manuel Vázquez, el portaveu nacional del BNG, Guillerme Vázquez, a més de nombrosos diputats i socialistes i nacionalistes, així com personalitats del món de la cultura gallega.

La previsió de participació, segons els organitzadors, es prevei molt important ja que s'ha doblat el total d'autobusos que han anat a la manifestació respecte a la mobilització multitudinària que ja hi va haver el 17 de maig passat. Fins i tot, han vingut "comitives de vehicles procedents de Barcelona, Portugal i Madrid".

Queremos Galego critiquen la pròxima derogació del decret 124/2007 del gallec a l'ensenyament; la xarxa de Galescoles; la modificació de la llei de funció pública per a l'eliminació d'una prova de gallec en les oposicions; i les ajudes a la traducció dels llibres en gallec.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Ordenen el desallotjament d’un pàrquing de Reus per risc “imminent” de col·lapse

Reus
societat

Trenta famílies formaran part de la comunitat energètica del Museu Darder

banyoles
economia

El sistema per reduir les males olors de la planta de biometà de la Galera estarà plenament operatiu en dos o tres mesos

La Galera
comerç

La Copa Amèrica no condiciona gaire el comerç

Barcelona
societat

Unió de Pagesos demana anul·lar el concurs per al lloguer de les terres de Gallecs

Santa Perpètua de Mogoda

Les entitats andaluses es podran instal·lar a Els Bellots el novembre

TERRASSA
INFRASTRUCTURES

Actuen d’urgència per reparar un pont descalçat sobre el Segre

Alàs i Cerc
Societat

Tarragona celebra les festes de Sant Magí amb activitats i espectacles

Tarragona
infraestructures

En marxa el nou dipòsit d’aigua freda per a l’acumulació d’energia frigorífica de la xarxa del TubVerd

Mataró