Lleugera millora de la salut de Vicente Ferrer en la seva primera nit a l'hospital després de tenir una embòlia
Anantapur
Vicente Ferrer, fundador de l'ONG que porta el seu nom, ha experimentat una "petita millora" durant la nit a l'hospital d'Anantapur (sud-est de l'Índia) on es troba ingressat després de patir una embòlia, ha informat una portaveu de l'organització.
"Reacciona a estímuls i els metges han detectat moviments en el braç i la cama. Segueix inconscient però estable", ha dit per telèfon des d'Anantapur la portaveu Dunia Beltrán, qui va precisar que Ferrer no ha arribat a entrar en coma.
Ferrer (Barcelona, 1920), qui segons els metges que l'atenen ha patit "un accident vascular cerebral", segueix ingressat des de divendres en un hospital privat d'Anantapur, on és cuidat per la seva família.
"Només es pot esperar i desitjar el millor. Estem atents", ha confiat l'ambaixador espanyol a l'Índia, Ion de la Riva.
L'emblemàtic defensor dels pobres va arribar a l'Índia per primera vegada com a missioner jesuïta en l'any 1952 i ha dedicat més de cinc dècades de la seva vida a eradicar el sofriment dels més necessitats del país.
Encara que Ferrer va ser expulsat de l'Índia el 1968 perquè la seva labor va generar suspicàcies entre les classes dirigents, va tornar al país només un any després i es va instal·lar a Anantapur, un dels districtes més pobres, per continuar la seva lluita pels més desafavorits.
L'origen de la Fundació
Va abandonar llavors la Companyia de Jesús i va crear la Fundació Vicente Ferrer juntament amb qui es convertiria en la seva futura dona, la periodista britànica Anne Perry.
Des d'aleshores ha treballat incansablement per millorar les condicions de vida d'algunes de les comunitats més discriminades dins del sistema de castes hindú: els "dàlits" o intocables, els grups tribals i les "backward castes".
La Fundació va obrir la seva primera oficina a l'Estat espanyol el 1996 per garantir uns ingressos estables i donar continuïtat als projectes a l'Índia.
Al país asiàtic, un equip de més de 1.800 persones, un 99% de les quals són naturals d'Anantapur, s'encarrega d'executar el programa de desenvolupament que l'organització porta a terme i que cobreix 2.278 pobles i beneficia més de 2,5 milions de persones.
Reconeixements
La feina de Vicente Ferrer va ser reconeguda aquest any amb un homenatge que va comptar amb la presència a Anantapur de la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, qui li va lliurar la Gran Creu del Mèrit Civil.
Al llarg d'aquests anys ha rebut diversos reconeixements, com el premi Príncep d'Astúries, el Ciutat de Barcelona i la Creu de Sant Jordi, entre d'altres. Aquest any és candidat a Català de l'Any com a reconeixement per la seva tasca.