Societat

Tret de sortida a Gràcia

Tot a punt per a la festa. El periodista i actor Queco Novell donarà avui el tret de sortida a la 191 edició de les festes de Gràcia, que s’allargaran fins al dia 21. Ho farà com a pregoner, a les set de la tarda i des del balcó de la plaça de la Vila, que aquests dies es convertirà en un poble barrufet de la mà dels Castellers de la Vila de Gràcia. Comença la festa.

A partir de demà la festa major es deixarà sentir pels diferents escenaris. Els carrers del barri, doncs, ja comencen a presentar el seu aspecte de gala, tot i que la recta final per enllestir els guarniments– un dels trets identitaris d’aquestes festes– serà aquesta nit, quan molts veïns no dormiran esperant les matinades dels grallers i ultimant els retocs dels seus carrers.

Per trajectòria i volum de públic les Festes de Gràcia s’han convertit en la festa major d’estiu de Barcelona i es calcula que al voltant dels dos milions de persones participen en alguna de les activitats que s’organitzen aquests dies o, senzillament, es deixen seduir per l’encant dels carrers guarnits.

Sense grans concerts
Aquest any, però, la Federació de Festa Major i el districte de Gràcia han dissenyat una festa major més centrada en els actes de petit format, amb l’objectiu de retornar-la als veïns. S’han acabat, per exemple, els grans concerts als carrers Bailèn i Còrsega, que l’any passat van acollir les festes alternatives. Enguany, però, la Comissió de Festes Populars de Gràcia s’instal·larà a la plaça del Poble Romaní, un dels tres espais– juntament amb el carrer Martínez de la Rosa i la plaça del Raspall– que ha caigut de la llista d’espais de la festa major. En total, 15 places i carrers despertaran demà vestits de festa i esperaran la visita del jurat, que, entre demà i dissabte, passejarà pels diferents carrers i diumenge atorgarà els premis del concurs de carrers guarnits, que en la darrera edició va guanyar Verdi amb la seva versió de la ruta 66.
Com cada any, la competència serà dura i ja fa mesos que les comissions dels diferents carrers treballen per guarnir-los. Aquest cop amb la novetat afegida dels dos locals que ha cedit l’Ajuntament per ajudar a fer front al problema dels lloguers.

Una de les protagonistes d’aquesta edició de les festes serà l’escriptora Mercè Rodoreda, en l’any del centenari del seu naixement. El carrer Igualada, que no pren part en el concurs de carrers guarnits, li retrà homenatge i, a més, es projectarà la sèrie de quatre capítols La plaça del Diamant, que es passarà per primera vegada a la mateixa plaça del Diamant (els dies 18 i 19 d’agost) i al carrer Igualada el 20 i 21.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.