Societat

"Els veïns del Raval tenim por"

La mort a ganivetades d'un jove de 18 anys aquest dijous a la nit a la rambla del Raval evidencia la inseguretat que els veïns del barri consideren que ha augmentat en els últims temps. Diversos testimonis denuncien l'existència de bandes, que s'han repartit la zona per territoris

L'assassinat d'un jove de 18 anys arran d'una baralla entre magrebins aquest dijous a la nit a la rambla del Raval de Barcelona ha encès encara més l'alarma d'un veïnat que ja fa temps que s'està mobilitzant per denunciar la inseguretat al barri. "No em sorprèn aquesta notícia", explica la Lola, una veïna que fa vuit anys que viu a la Rambla del Raval i assegura que des de fa un temps "la violència ha augmentat exponencialment". "Els veïns tenim por", assegura. Alguns denuncien la "territorialització de bandes" al barri i fins i tot s'estranyen que una agressió similar "no li hagi passat encara a algun veí".

La mort del noi algerià és només "una baralla més" de les que hi ha "més d'un cop per setmana" al barri. La por dels veïns es fa evident quan, consultats per l'AVUI.cat, prefereixen mantenir-se en l'anonimat per no patir represàlies de qui consideren grup organitzats de traficants i proxenetes. I, remarquen, "no només són immigrants, hi ha de totes les nacionalitats".

Fa temps que a la zona de la rambla del Raval i dels carrers del voltant han sorgit diverses plataformes ciutadanes que denuncien el soroll i la inseguretat al barri. Entre aquestes hi ha Plataforma del Barri del Raval, que va néixer, tal com recorda la Lola, "per protestar contra el soroll". Ara, però, segons diu, "el soroll és secundari".

El gener passat es va crear la plataforma Raval per Viure, que alhora també inclou altres iniciatives veïnals, com L'altaveu d'en Robador, que a través del blog denuncia els actes violents i la delinqüència que pateixen els veïns a diari. Un exemple, és un vídeo d'una baralla entre bandes enregistrar fa quatre dies.

Raval per Viure ha engegat una iniciativa que ha omplert de pancartes de protesta tot el barri. El lema és Volem un barri digne! i, a més dels veïns, s'hi han sumat sobretot comerciants farts de patir robatoris i de conviure amb la violència.

I és que més enllà de la prostitució que sempre ha caracteritzat el barri, els veïns han de conviure amb baralles violentes, amb lladres que cometen furts contínuament i amb les drogues. Trobar-se drogoaddictes punxant-se a l'escala d'una casa, veure com els Mossos d'Esquadra persegueixen un delinqüent per les escales de l'edifici fins al terrat i ser víctima d'agressions, insults i amenaces són, segons expliquen "situacions quotidianes i molt desagradables".

A més, alguns veïns remarquen que les baralles, que es produeixen quan membres d'un banda envaeixen el territori dominat per una altra, s'han intensificat des de la primavera de l'any passat. I a més, han  constatat que sempre que s'ha produït alguna redada en algun altre punt de la ciutat o de l'àrea metropolitana (com els casos de Castelldefels), les bandes han desaparegut de la zona. "Però això només s'ha produït en moments molt puntuals", explica un testimoni.

Un dels veïns consultats explica que ahir a la matinada ha estat testimoni d'una amenaça de mort a un veí per part dels grups que "generalment sempre" se situen en el carrer on viu. En aquest sentit, alguns estan atemorits i s'estranyen que encara no hagin patits agressions fins ara.

Totes aquestes situacions fan que molts dels veïns pensin en abandonar el barri. "Ens estan obligant a tirar la tovallola i a marxar d'aquí", explica la Lola. Un dels veïns que vol quedar en anonimat ho té clar: "Si algun dia ens decidim a tenir fills, marxarem del barri". "Jo només vull viure tranquil", sentencia un altre cansat.

A part de les lamentacions, però, també hi ha crítiques cap a l'administració. Un dels veïns assegura que l'Ajuntament va aprovar col·locar càmeres de seguretat als punts conflictius del barri. "Tinc un document des del mes d'abril en què s'anuncia la col·locació de càmeres al carrer Hospital. És el mes d'agost i encara no les han posat", denuncia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona