Societat

El ‘bala’ de Càlig

El jove de Càlig detingut per l’incendi d’Horta Tenia antecedents per violència masclista i guardava una arma

“Tot i que sant Llorenç és el patró de Càlig i hi ha més veïns anomenats així, la gent de seguida va saber a quin Lorenzo es referien”. Ho afirmava ahir l’alcalde d’aquesta petita població del Baix Maestrat, José Anglés. “És que ací ens coneixem tots”, va afegir. Com la resta de veïns d’aquest municipi de 2.000 habitants, el batlle preferia no explicar gaires coses sobre Lorenzo F., el jove de 27 anys detingut per haver causat presumptament, juntament amb un altre jove de l’Aldea, l’incendi d’Horta de Sant Joan de l’estiu passat, en què van morir cinc bombers. “Als pobles menuts ningú en vol parlar”, avançava.

Ningú vol parlar-ne, però tot se sap. Al poble se sabia que havia maltractat l’exnòvia, segons alguns veïns, germana d’un mosso d’esquadra amb qui va tenir alguns enfrontaments per aquest motiu. De fet, els mals tractes van acabar en denúncies davant el jutjat i en ordres d’allunyament. Lorenzo F., que treballava com a brigada forestal després de perdre la feina com a electricista, viu en una casa cèntrica de Càlig, a l’estret carrer de la Mare de Déu dels Desemparats, vora la plaça de l’Ajuntament, i on la policia va trobar una arma.

“Sabia que el seguien”, assegurava ahir l’alcalde José Anglés. Tant Lorenzo com Joan Antoni P. van ser detinguts dijous pels Mossos d’Esquadra. No era la primera vegada que anaven a dependències policials a declarar en el decurs d’una investigació que ha durat més de sis mesos. No obstant, segons va assegurar la família de Lorenzo a un diari local, va ser ell qui va anar a lliurar-se als Mossos d’Esquadra dimecres passat.

Tot i estar sota sospita, Lorenzo feia vida normal a Càlig, anava a treballar quasi cada dia a Tarragona i, segons alguns veïns, solia sortir pel poble a passejar el seu gos o al pub del municipi, La Lluna, de festa amb els amics. Precisament aquest Nadal se’n va anar amb tres amics més a esquiar al Pirineu aragonès, a Benasc. Lorenzo és un amant de la velocitat i amb la seva moto recorria el poble com una bala.

El novembre passat Lorenzo Forner se sotmetia a unes proves de la Generalitat valenciana per entrar a formar part de les Brigades Rurals d’Emergència, igual que 2.740 aspirants més. Lorenzo figurava entre els 382 aspirants que van superar les proves físiques i el test psicotècnic requerit per entrar-hi. Lorenzo és fill d’una família treballadora de Càlig. La mare està empleada a l’Ajuntament com a netejadora i el pare posseeix una granja i és agricultor, la principal ocupació al poble.

Alguns veïns asseguraven ahir que preferien no parlar-ne per respecte a la família i d’altres perquè preferien esperar que s’aixequés el secret de sumari. “Quantes vegades s’han equivocat els jutges i els mitjans de comunicació!”, comentava un veí de 32 anys de Càlig. Aquest, com una gran part dels veïns del poble, es preguntava com van poder ser capaços de fer una foguera i després ser “tan covards” d’arrencar a córrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.