Societat

Detenen un dels pagesos de la protesta de Reus

Li imputen un delicte de desordres públics i un altre d'atemptat a l'autoritat

Un dels pagesos participants en la manifestació de Reus d'aquest dissabte al matí ha estat detingut pels Mossos d'Esquadra. Segons els portaveus del cos, se li imputa un delicte de desordres públics i un altre d'atemptat a l'autoritat.

Tanmateix, no està clar si se'l considera autor del cop que ha causat una fissura en una clavícula a un dels agents antiavalots que s'han enfrontat als agricultors que protestaven pel preu que els paguen pels seus productes. Si la policia atribuís finalment a l'home arrestat la ferida de l'agent, li podrien imputar un altre delicte, el de lesions.

A més d'aquest policia ferit, set més han resultat contusionats. També han patit diverses contusions una desena de manifestants.

El conflicte ha començat quan un grup de manifestants han intentat entrar al pati de la seu comarcal del departament d'Agricultura a Reus. Volien abocar-hi una carretada de patates que duien en un tractor, i els Mossos han volgut impedir que hi entressin. Els dos grups s'han intercanviat cops i els Mossos han carregat amb les porres.

Les càmeres de TV3 han enregistrat els fets i després els han mostrat: una part de les imatges s'han inclòs en un vídeo editat emès pel Telenotícies i reproduït diverses vegades al canal 3/24. La resta, part de la càrrega dels Mossos contra els pagesos, ha estat penjada –amb l'avís que eren imatges sense editar– al portal informatiu de la cadena.

Un càmera de TV3 ha denunciat, a més, que ha rebut un fort cop al coll per part de la policia i que els agents –posteriorment i per telèfon– li han exigit que entregués el que havia filmat. De fet, en el vídeo emès en el Telenotícies hi ha un fragment en què un antiavalot tapa l'objectiu de la càmera amb el seu escut per impedir la filmació i li diu: "Ei, fora, fora d'aquí".

L'episodi ha reobert el conflicte entre periodistes i Mossos que va esclatar al març, quan un fotògraf va denunciar que la policia li havia causat la ferida oberta al cap que totes les càmeres van recollir i altres periodistes també van declarar haver estat colpejats. L'aleshores director general de Policia, Rafael Olmos, va demanar disculpes públicament per aquestes fets amb periodistes implicats, però la investigació interna dels Mossos van concloure que no hi havia proves que les lesions haguessin estat causades pels agents.

Tanmateix, el departament d'Interior va pactar amb el Col·legi de Periodistes el model de distintiu que els informadors han de portar en aquestes situacions perquè la policia els identifiqui.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), si bé no aclareix si el càmera agredit avui duia el distintiu, sí que destaca que portava "a l'espatlla una càmera de televisió ben visible". Atesa la mida i l'aspecte de les càmeres que utilitza TV3, resulta evident que qui la porta és un informador professional. L'SPC ja ha emès un comunicat de protesta pels fets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.