Societat

La falta de personal paralitza 800 comunicacions judicials

Judicial

El servei d’actes de comunicació (SAC) dels jutjats civils de la ciutat de Barcelona acumula damunt la taula fins a 800 diligències judicials que no pot repartir per un simple, però a la vegada gravíssim, problema de falta de personal. Aquestes diligències que estan aturades corresponen a les que pertocaria distribuir al torn de tarda i nit del SAC i fan referència, entre altres assumptes, a citacions a ciutadans perquè es presentin a judici o a tràmits relacionats amb embargaments o desnonaments.

La jurisdicció civil dels jutjats de Barcelona ha vist incrementar-se el volum de feina entre un 30% i un 40% aquest principi d’any en relació amb el 2008 a causa, sobretot, de la difícil situació econòmica. Els jutjats, però, s’han vist afectats per la retallada en els reforços de personal, amb la qual cosa “ara hi ha més feina però tenim menys personal”, denuncia el degà dels jutjats de Barcelona, José Manuel Regadera. El problema no és exclusiu de la capital catalana, ja que per exemple als jutjats de Gavà hi ha fins a un miler de demandes pendents de ser notificades.

A Barcelona fa pocs dies que s’ha posat en marxa el reforç de personal als jutjats mercantils, però la millora en aquest àmbit ha suposat només un funcionari de nova incorporació, ja que la resta de personal s’ha hagut de treure d’altres destins. “Es vesteix un sant i se’n desvesteix un altre”, adverteix Regadera, que censura “la política erràtica i desconcertant del departament de Justícia en matèria de personal”. Segons el degà, en aquests moments és urgent reforçar amb personal els serveis de repartiment i el de comunicacions per evitar que els afers quedin encallats en aquest punt.
Els set treballadors que s’han incorporat als jutjats mercantils han sortit del SAC, on els funcionaris han hagut d’assumir la feina dels que han marxat perquè no hi ha reforços. Els treballadors d’aquest servei temen que en el futur perdran més personal per reforçar altres àrees. La preocupació per la situació els ha portat a convocar per a aquest matí una assemblea en què es posarà a votació la possibilitat de fer una vaga. Si això tirés endavant, l’acumulació de comunicacions, que ara ja arriba a les 800, creixeria de forma significativa.

Dèficits informàtics
El degà José Manuel Regadera no només critica els dèficits de personal, sinó que també denuncia el retard en l’aplicació del sistema informàtic als jutjats. “Fa cinc anys que s’està desenvolupant el programa E-justicia.cat i només s’ha posat en marxa per als mòduls de registre i de repartiment de 24 dels 49 partits judicials”, lamenta. El degà recorda que aquesta primavera es farà el trasllat a la Ciutat de la Justícia, però adverteix que “no serveix de res que es facin edificis faraònics si a dins hi ha poc més que una màquina d’escriure”.

El degà Regadera assenyala que de les reivindicacions de les associacions judicials, les que fan referència a la informàtica i la formació del personal competeixen a les autonomies. “La conselleria de Justícia no pot seguir mirant cap a un altre costat, hi hauria motius per plantejar una vaga en contra de la seva gestió”, adverteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.