Societat

L'edifici de Sant Boi només resistia vents de 100 km/h

Els arquitectes consultats per l’AVUI i la mateixa Oficina Consultora Tècnica del Col·legi d’Arquitectes han coincidit que cal endurir la normativa pel que fa a la seguretat dels edificis davant del perill de les ventades. El túnel de batuda del camp de beisbol de Sant Boi no va resistir el vendaval de dissabte perquè només es va dissenyar per resistir vents de 100 quilòmetres per hora, que és la velocitat a què es calcula que poden arribar les ventades en zones urbanes. En zones aïllades i més exposades, els edificis s’han de fer per resistir vents de 150 quilòmetres per hora.

Carles Buxadé, catedràtic d’estructures i expert a salvar edificis en perill, afirma que “cal ser més exigents amb la normativa, sobretot en els edificis on hi ha molta gent. I en cas de dubte i en funció dels danys que es poguessin causar, cal augmentar els paràmetres de seguretat”.

Ara els paràmetres són dos: alçada i situació. Tal com diu Buxadé, el paràmetre referit a l’alçada és del tot objectiu, però el que ja no és tan clar és quan es tracta d’avaluar el risc en funció de la situació de l’edifici. I en aquest segon supòsit, Buxadé és del parer que s’ha de tenir en compte també l’ús futur de la construcció. Buxadé creu que el que va passar a Sant Boi és que el mur no va resistir la tracció que va fer la coberta i per això es va enfonsar.

Aquest expert, tot i que reconeix que el vent de dissabte va ser excepcional, recorda que a l’estació meteorològica que hi ha a les obres de la Sagrada Família s’hi detecten vents de més de 100 quilòmetres per hora un cop cada dos anys. Quan això passa, la grua del temple, que té 135 metres d’alt i és la més alta de Barcelona, deixa de treballar i es col·loca de manera que no presenti resistència al vent.

La portaveu de l’Oficina Tècnica del Col·legi d’Arquitectes va explicar a l’AVUI que estan buscant el visat del projecte del túnel de batuda del camp de beisbol de Sant Boi. També va recordar que no és excepcional que es desenganxin i volin les teulades dels poliesportius perquè són estructures que pesen poc i tenen molta superfície. La coberta del poliesportiu d’Osca, d’Enric Miralles, va caure el 1993.

El conseller d’Interior, Joan Saura, va avalar ahir el bon estat de la instal·lació. L’alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch, va insistir que l’edifici era prou segur i que no estava previst fer-hi obres aviat ni s’hi havia ajornat cap projecte de reforma, ja que els canvis projectats i no executats el 2007 es referien al camp de beisbol.

Fonts pròximes al club de beisbol de Sant Boi van aclarir ahir que el grup de nanos que eren al túnel de batuda, quatre dels quals van morir quan es va desplomar, no hi van entrar per protegir-se del vent, sinó que eren allà per fer l’entrenament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més de 120 activitats, una cinquantena d’elles musicals, per a les Festes del Tura

OLOT
Societat

Detingudes dues persones a les festes de Gràcia acusades d’un delicte d’odi i de lesions lleus

Barcelona
tradicions

Una ruta pel nucli antic recorrerà la Solsona que ha estat font d’inspiració literària

SOLSONA

La Cantada d’Havaneres clou la jornada central de la Festa Major petita

BLANES
Societat

Dos agents de la Guàrdia Urbana retirats es querellen contra Batlle

Barcelona
patrimoni

La Torre de Santa Caterina reobre amb horari ampliat a Manresa

MANRESA
Medi ambient

Quaranta exemplars de llúdriga a les conques Besòs-Tordera deu anys després del retorn

Granollers

L’Ajuntament reclama mesures per millorar la seguretat viària a l’Aigüeta

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Societat

Les reserves d’aigua als municipis del Priorat, al límit per la sequera

Falset