Societat

Els conductors d'autobús de TMB reprenen avui la vaga

La nova protesta s’allargarà fins divendres i només hi haurà serveis mínims durant sis hores

Les fortes discrepàncies entre els sindicats CGT i ACTUB i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) tornaran a deixar la Ciutat Comtal sense servei d’autobús des d’avui fins divendres. El fracàs de la reunió celebrada dilluns comportarà que aquests dies entre les 6.30 h i les 9.30 h circulin el 50 per cent dels autobusos. La xifra arribarà fins al 60 per cent entre les 17.00 h i les 20.00 h. La resta del dia no hi haurà servei. Això és el que estipula el decret de serveis mínims que la Generalitat va dictar amb motiu de les primeres jornades de vaga, convocades prop de Nadal.

El principal escull que dificulta un acostament segueix sent la reclamació de TMB que es desconvoquin les aturades abans d’asseure’s a negociar els descansos laborals, una exigència que els sindicats rebutgen. Segons el president del comitè d’empresa i representant de la CGT, Saturnino Mercader, fins ara l’empresa només s’ha limitat a presentar un “calendari de reunions sense continguts ni compromisos”.

Mercader es refereix a l’exigència que Transports Metropolitans es comprometi a garantir el descans setmanal de dos dies per a tota la plantilla de conductors. “TMB intenta maquillar les seves intencions i només ens han plantejat la possibilitat d’aconseguir aquests descansos redistribuint el calendari de vacances, però no reduint la jornada laboral”, ha explicat el portaveu sindical.

Aquesta versió contrasta amb la de l’empresa. Des de TMB, el vicepresident executiu, Dídac Pestaña, ha rebutjat les acusacions dels dos sindicats i ha insistit que “per la nostra banda existeix una voluntat clara i efectiva d’arribar a acords sempre que es torni a la normalitat laboral com a mostra de voluntat negociadora”. En aquest sentit, Pestaña ha explicat que en la reunió de dilluns TMB va posar damunt la taula un calendari de noves trobades. En aquesta nova ronda de reunions, que hauria de començar avui mateix i continuar la setmana que ve, s’abordaria l’aplicació del reial decret aprovat aquest any, que estipula el temps de presència, les pauses i la pluriocupació. També s’estudiarien els descansos dels conductors i les garanties de prestació del servei durant el cap de setmana.

Davant la impossibilitat actual de superar les discrepàncies existents, CGT i ACTUB han convocat per avui una nova assemblea de conductors en la qual s’hauran de decidir les noves convocatòries de vaga per a les pròximes setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.