Societat

El Papa reconeix “desencerts” en el procés de rehabilitació de quatre bisbes lefebvrians

Religió

El Papa ha sortit al pas de les crítiques rebudes per haver revocat l’excomunió a quatre bisbes lefebvrians (ordenats pel bisbe cismàtic Marcel Lefebvre i que no accepten el Concili Vaticà II). En una carta publicada ahir i enviada als bisbes, Benet XVI expressa dolor i amargor per les crítiques rebudes, justifica la seva decisió i lamenta que en l’Església actual “es mosseguin els un als altres”. A la carta, el Papa explica per què va aixecar l’excomunicació als quatre prelats, un dels quals va negar l’Holocaust, cosa que va provocar una forta polèmica.

El Sant Pare justifica la mesura com un gest de “misericòrdia” per evitar la radicalització dels tradicionalistes i reintegrar-los “en la mesura que sigui possible” a l’Església. “Que l’humil gest d’una mà estesa hagi donat lloc a un rebombori tan gran, i s’hagi convertit en el contrari d’una reconciliació, obliga a prendre’n nota”, diu la carta del Papa, que es justifica també amb la frase: “¿És que la societat civil no intenta prevenir les radicalitzacions i reintegrar els seus partidaris, en la mesura del que és possible, per evitar-ne la segregació?”.

Benet XVI reconeix que va haver-hi diversos “desencerts” en la gestió del tema i que es va produir una “contrarietat”, segons ell, “imprevisible”: la negació de l’Holocaust i de les cambres de gas feta per un dels prelats tradicionalistes, Richard Williamson, fet que va posar en peu de guerra la comunitat jueva internacional i va obligar el Papa a demanar a Williamson que es retractés públicament de les seves declaracions.

El bisbe de Roma lamenta a la carta que les declaracions de Williamson hagin perjudicat les relacions del Vaticà amb la comunitat jueva i es mostra dolgut pels atacs d’alguns catòlics, que li van recriminar que no conegués les opinions del bisbe lefebvrià –aparegudes per internet– abans de decidir revocar-li l’excomunió. El Papa al·lega que quan va prendre aquesta decisió desconeixia que Williamson hagués negat l’Holocaust.

El Gran Rabinat d’Israel va mostrar “una gran satisfacció” pels aclariments del Papa sobre el cas Williamson. Benet XVI va rebre ahir una delegació del Gran Rabinat al Vaticà. El Sant Pare visitarà Terra Santa entre el 8 i el 15 de maig. Ahir va expressar el desig que la seva visita ajudi els jueus, els cristians i els musulmans a “viure en pau i harmonia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.