Societat

Energia solar sobre els nínxols de Santa Coloma

Medi ambient

A més d’un espai de repòs i record dels difunts, el cementiri de Santa Coloma de Gramenet s’ha convertit en un centre productor d’energia renovable. La companyia Endesa, l’Ajuntament i l’empresa gestora del cementiri, Cons-te, han fet realitat un innovador projecte: aprofitar el gran espai assolellat de la part superior de les estructures que contenen els nínxols per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques que produeixen electricitat gràcies a l’energia solar.

Idea d'il·luminats
La regidora de Medi Ambient del consistori colomenc, Begoña Bellette (PSC), recorda que fa tres anys el pla semblava “una idea d’il·luminats”. Però els tècnics de la regidoria de Medi Ambient i de l’empresa funerària van treballar plegats per vèncer les dificultats que plantejava. L’ajut tècnic de la Diputació de Barcelona va acabar de decidir-los.

“La ubicació al cementiri reunia tots els requisits perquè l’Ajuntament hi donés suport: es tracta d’un terreny públic, l’impacte visual és molt petit i la col·locació de les plaques no destorba l’espai de recolliment”, assegura Bellette. “S’ha de tenir en compte que Santa Coloma té unes condicions orogràfiques molt complicades per aprofitar l’energia solar, pràcticament no tenim sòl disponible, i la poca disponibilitat d’espai també converteix Santa Coloma en una ciutat amb moltes zones d’ombra”, recalca la regidora de Medi Ambient.

Plaques a tot arreu
De moment s’han instal·lat 750 m2 de plaques fotovoltaiques a totes les superfícies possibles del cementiri, amb les quals es podrien generar fins a 400.000 kilowatts hora cada any. Donat que tot just s’ha instal·lat l’aparell productor d’electricitat, el sistema encara està en una primera fase i produeix només a un ritme de 124.000 kWh.

Endesa es va bolcar en aquesta “original” proposta i col·laborarà també en la instal·lació i el manteniment de les plaques, explica un portaveu de Fecsa. La companyia assegura que l’energia que generen les plaques suposa el consum energètic anual d’unes 20 famílies. Aquest és el primer cementiri de l’Estat d’aquestes característiques, una “icona en l’aposta per l’eficiència i l’estalvi energètic, un dels eixos vertebradors de la companyia”.

Aprovat fa un any
Ara fa un any el ple municipal va aprovar la instal·lació de les plaques, amb l’única oposició del PP. Lluny de prendre’s la iniciativa com una broma macabra o una ofensa, els colomencs la van acollir ben conscienciats del benefici que suposa. La clau per a la bona rebuda va ser informar les famílies propietàries dels nínxols de tots els tràmits que s’anaven fent. “No vam tenir cap queixa”, assegura el responsable de qualitat de Cons-te, Esteban Serret. Ara l’empresa, que participa en la gestió d’altres cementiris, s’ha proposat exportar la iniciativa a altres municipis i espera que hi tingui tan bona acollida com l’ha tingut a Santa Coloma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.