Societat

Medi ambient

Les serps de cada estiu

Els agents rurals capturen 21 rèptils escapats o abandonats en només tres mesos

Pitons, falses corall i tortugues, els principals animals atrapats en espais públics

Els mesos càlids els activen la mobilitat

Durant els mesos d'estiu es disparen les fugides d'animals exòtics, especialment dels rèptils, ja sigui per descuit dels propietaris o bé per abandonaments intencionats. La calor activa aquests animals, sobretot les serps, que es troben en un ambient més còmode i guanyen mobilitat.

Només entre els mesos de juny i agost d'enguany, els agents rurals ja han atrapat i recollit un total de 21 rèptils de carrers i espais públics, cosa que suposa set intervencions mensuals. Aquesta darrera setmana, però, ha estat singular, ja que s'han recollit tres animals: una pitó en una perruqueria de Barcelona, una altra serp anomenada rei de Sonora en un àtic de Badalona i un llangardaix barbut de grans dimensions als afores de Sant Feliu de Codines.

La xifra de 21 rèptils recuperats aquest estiu és similar a la de l'any passat, però molt per sobre de les estadístiques de fa cinc o deu anys, quan aquests fets que causen alarma i expectació entre la gent passaven un cop cada mig any.

L'agent rural Joan Rius explica aquest fort increment de les actuacions pel boom de la fauna exòtica i les facilitats per comprar-la. Una serp pitó o una falsa corall es poden comprar en moltes botigues d'animals per 50 euros. Per internet, i legalment, es poden adquirir altres espècies més singulars i també verinoses, ja siguin serps o aranyes, per exemple, a preus assequibles. El problema, però, és que la normativa vigent no s'ha acabat d'implantar completament i, per tant, molts ajuntaments no tenen censos d'animals autòctons, exòtics o perillosos.

Rius afegeix que la majoria d'intervencions es deuen a fugides dels rèptils, que aprofiten qualsevol obertura per escapar-se, i que els abandonaments són més difícils de detectar. Els agents rurals intenten sempre localitzar el propietari i investiguen si hi ha hagut negligència en les instal·lacions on viuen aquests rèptils, el manteniment i les condicions de l'animal. Si el descuit es podria haver evitat, el propietari pot ser sancionat i la multa lleu oscil·la entre els 100 euros i els 400.

Principalment, es recullen serps, tortugues i alguna iguana o llangardaix. A més, ocells exòtics, rapinyaires i fauna autòctona.

Els animals es porten habitualment al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, situat a Santa Perpètua de Mogoda, on el seu responsable, Joan Mayné, explica que els ingressos s'accentuen durant els períodes de vacances i que “són pocs els propietaris que reclamen el seu animal”. Dos o tres, només, dels 21 rèptils atrapats al carrer. Torreferrussa és el centre de fauna de Medi Ambient més proper a Barcelona i ingressa anualment entre 5.600 i 6.000 animals. En menor mesura, passa el mateix als centres de Vallcalent (Lleida) amb uns 1.700 ingressos; el dels Aiguamolls (Castelló d'Empúries), amb 600, i al de Canal Vell (Deltebre), amb uns 400 ingressos anuals.

Els rèptils es traslladen al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, a Masquefa, on ja més clarament denuncien la “irresponsabilitat” de molts propietaris per haver abandonat aquesta fauna (serps a l'estiu i tortugues durant tot l'any, segons fonts del centre).

La majoria dels rèptils que, pel motiu que sigui, no són atrapats si s'escapen o s'abandonen, acaben morint a l'hivern, ja que els costa molt aguantar el fred i no disposen d'alimentació adequada, segons Rius.

Un consell
Si es troba una serp, cal aïllar-la o tancar-la a l'habitació i avisar els agents rurals o la policia. No s'ha de fer res si es desconeix la perillositat de l'animal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.