Societat

El 4% de les píndoles de l'endemà s'ha administrat a menors de 16 anys

La consellera de Salut, Marina Geli, informa que és "probable" que algunes persones "s'hagin de vacunar de les dues grips"

Des del l'octubre del 2004 fins ara, els centres de Salut de Catalunya han repartit un total de 630.000 píndoles de l'endemà, un 4% de les quals a menors de 16 anys.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha informat aquest divendres que, a més, el 30% de les dones que han demanat aquest anticonceptiu d'emergència ho han fet més d'un cop.

Així, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Geli ha matisat que, a partir del setembre, per què els farmacèutics puguin dispensar la píndola de l'endemà, com estableix el govern central, hauran d'entrevistar-se amb la sol·licitant en un espai de confidencialitat per decidir si és correcte o no que la prengui pel que fa a l'efectivitat i les contraindicacions.

De fet, no podrà demanar-la una tercera persona sinó que haurà de ser la pròpia interessada qui vagi a la farmàcia. La jove haurà de firmar una fitxa de consentiment conforme ha estat degudament informada i haurà de pagar entre 18 i 20 euros per rebre-la.

Geli ha volgut remarcar, però, que els farmacèutics no faran res més que el que ja és fa en els centres de salud i de planificació familiar de Catalunya des de fa 5 anys, on dispensa la píndola post-coital de franc.

Vacunar-se de les dues grips
Respecte la futura vacuna per a la grip nova, la consellera de Salut ha reiterat que no se sap encara quan estarà disponible però que, en qualsevol cas, Catalunya no la distribuirà fins que l'agència europea del medicament digui que és segura.

Malgrat tot, "l'octubre s'iniciarà, com sempre, la campanya de vacunació contra la grip estacional" i "és probable que hi hagi persones que s'hagin, finalment, de vacunar de les dues grips".

En aquest context, la consellera de Salut ha assegurat que, fins el moment, "és més mortal la grip estacional que la nova".

Dit això, però, ha detallat, que la gran diferència entre una i altra és que la grip estacional afecta les persones grans i la nova, les joves, i és, precisament, aquesta excepció la que fa que es comuniqui públicament els casos mortals.

Segons ha dit Geli, "per virus respiratoris relacionats amb el fred moren milers de persones" a l'any a Catalunya.

En aquest sentit, la consellera ha informat que la primera víctima mortal a Catalunya de grip nova no canvia per res la situació per què "els protocols estan establerts des de l'abril i s'estan seguint bé".

Finalment, Geli ha donat suport la prohibició total de fumar als bars i restaurants "fonamentalment per raons de salut laboral" dels treballadors que han d'inhalar el fum del tabac en els seus llocs de treball.

La consellera ha assegurat que l'aplicació de la llei a Catalunya ha anat molt bé i que des de la seva entrada en vigor s'ha detectat un descens en la mortalitat associada al tabaquisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.