Societat

La meitat dels catalans es declaren 'més aviat castellanoparlants'

La meitat dels habitants de Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears, El País Basc, Navarra i Galícia es declaren "més aviat castellanoparlants", un 16% es considera "bilingüe" i tres de cada deu utilitzen normalment la llengua pròpia de la seva comunitat, segons un estudi del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i la Universitat de Salamanca sobre la Identitat Nacional a Espanya.

L'estudi dóna a entendre que la majoria dels qui viuen e comunitats bilingües (gairebé nou de cada deu) entén la llengua pròpia d'aquest territori, un 72,7% la llegeix, un 64,9 la parla amb fluïdesa i només la meitat és capaç d'escriure en aquesta llengua. En canvi, hi ha un 10% que confessa no entendre-la i un 34,4% que no la parla de manera fluida.

Aquesta enquesta que s'acaba de fer pública s'ha elaborat prenent com a base 3.192 entrevistes personals i domiciliàries realitzades al gener del 2007. La major part es van fer a Catalunya, al País Valencià, al País Basc i a Madrid (unes 600 a cadascuna d'aquestes comunitats), mentre que les restants es van realitzar a la resta d'Espanya.

Seleccions esportives i nació
El CIS ha preguntat també sobre la possibilitat que Catalunya, el País Basc i Galícia tinguin les seves pròpies seleccions esportives: a favor el 32% dels enquestats i en contra el 41,2%.

Altres dades de l'enquesta feta pública per Europa Press apunten que el 54% dels espanyols dóna suport a l'actual model autonòmic i un 50% es sent tan espanyol com de la seva comunitat. Mentre que el 17% es sent menys espanyol que de la seva comunitat i un 12,5% més espanyol que de de la seva comunitat. El 8,9% es sent només espanyol i un 5,3 només de la comunitat

A Catalunya i a la resta de comunitats amb partits nacionalistes on s'ha fet l'enquesta, el 26,6% s'emmarca en un nivell baix o mínim de nacionalisme, mentre que el 33,2 es descriu com bastant o molt nacionalista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.