Societat

La meitat dels catalans es declaren 'més aviat castellanoparlants'

La meitat dels habitants de Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears, El País Basc, Navarra i Galícia es declaren "més aviat castellanoparlants", un 16% es considera "bilingüe" i tres de cada deu utilitzen normalment la llengua pròpia de la seva comunitat, segons un estudi del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i la Universitat de Salamanca sobre la Identitat Nacional a Espanya.

L'estudi dóna a entendre que la majoria dels qui viuen e comunitats bilingües (gairebé nou de cada deu) entén la llengua pròpia d'aquest territori, un 72,7% la llegeix, un 64,9 la parla amb fluïdesa i només la meitat és capaç d'escriure en aquesta llengua. En canvi, hi ha un 10% que confessa no entendre-la i un 34,4% que no la parla de manera fluida.

Aquesta enquesta que s'acaba de fer pública s'ha elaborat prenent com a base 3.192 entrevistes personals i domiciliàries realitzades al gener del 2007. La major part es van fer a Catalunya, al País Valencià, al País Basc i a Madrid (unes 600 a cadascuna d'aquestes comunitats), mentre que les restants es van realitzar a la resta d'Espanya.

Seleccions esportives i nació
El CIS ha preguntat també sobre la possibilitat que Catalunya, el País Basc i Galícia tinguin les seves pròpies seleccions esportives: a favor el 32% dels enquestats i en contra el 41,2%.

Altres dades de l'enquesta feta pública per Europa Press apunten que el 54% dels espanyols dóna suport a l'actual model autonòmic i un 50% es sent tan espanyol com de la seva comunitat. Mentre que el 17% es sent menys espanyol que de la seva comunitat i un 12,5% més espanyol que de de la seva comunitat. El 8,9% es sent només espanyol i un 5,3 només de la comunitat

A Catalunya i a la resta de comunitats amb partits nacionalistes on s'ha fet l'enquesta, el 26,6% s'emmarca en un nivell baix o mínim de nacionalisme, mentre que el 33,2 es descriu com bastant o molt nacionalista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona
INFRAESTRUCTURES

Interromput el tren entre Sant Vicenç de Calders i Lleida per un descarrilament

El Vendrell
INFRAESTRUCTURES

Comencen les proves d’integració del tramvia entre Glòries i Verdaguer

Barcelona
HABITATGE

La FAVB celebra l’acord per construir de 1.800 pisos de protecció oficial

Barcelona
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera