Societat

L’acord vinculant per al clima s’allunya de Copenhaguen

La UE dóna a entendre que no hi ha temps per concretar el protocol d’aquí al desembre

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ho va insinuar dimarts a Washington i la delegació de la Unió Europea a la conferència de Barcelona ho va tornar a insinuar ahir: molt possiblement, la cimera de Copenhaguen del mes de desembre acabarà sense que s’hagi aprovat un acord amb compromisos concrets per avançar en la lluita contra el canvi del clima.

Les paraules de Barroso van donar a entendre que la cimera de Copenhaguen es podria considerar un èxit si aconseguís un acord marc que pogués ser desenvolupat durant l’any 2010.

Ahir a la conferència de Barcelona, el portaveu de la Unió Europea, Artur Runge-Metzger, va reconèixer que “hi ha moltes veus que indiquen que no hi ha temps material per concretar un protocol vinculant a Copenhaguen”. “Fins i tot alguns dels nostres representants ho diuen”, va indicar Runge-Metzger, possiblement en referència a les declaracions de Barroso.

La indefinició de les propostes dels països industrialitzats –tret de la Unió Europea– i la consegüent protesta protagonitzada dimarts a la conferència de Barcelona pels països africans, que va aturar 24 hores les reunions d’una de les comissions, alimenten les versions més pessimistes sobre l’adopció immediata d’un acord vinculant.

A la banda dels optimistes, ahir des de Washington, després de reunir-se amb Durão Barroso, el president Barack Obama afirma que “tots estem d’acord que, en les setmanes que falten per arribar a la cimera de Copenhaguen, és imperatiu que redoblem els esforços per garantir que crearem un marc per al progrés en el tractament d’un desastre ecològic”. A la reunió Obama-Barroso es podria haver fet el primer pas per anunciar un acord sobre el finançament i el calendari del futur protocol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.