Societat

Catalunya ja compta amb un centre d'investigació sobre la predicció del càncer

El doctor Manuel Perucho s'ha traslladat de Califòrnia a Badalona per dirigir el projecte que té com a objectiu avaluar la susceptibilitat de les persones a desenvolupar determinades malalties per generar pràctiques clíniques preventives

Predir l'aparició d'un càncer i desenvolupar tractaments personalitzats a mida de cada afectat és l'objectiu de l'Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), nou centre d'investigació que ha obert les portes a la zona de l'Hospital Can Ruti de Badalona.

Creat per la Generalitat de Catalunya, el centre ja ha començat a treballar amb nou equips d'investigació, que integren 39 especialistes, nombre que s'anirà ampliant fins a arribar a 70 a finals d'any i fins a 150 quan l'institut arribi al seu ple funcionament.

Dirigit pel doctor Manuel Perucho, que s'ha traslladat a Barcelona des de Califòrnia –on desenvolupava la seva carrera professional– per dirigir aquest projecte, l'IMPPC es planteja com a meta la medicina preventiva, trencant amb la pràctica tradicional que parteix de tractar el pacient quan té símptomes d'una malaltia.

La medicina predictiva, basada en la informació que facilita la seqüenciació del genoma, avalua la susceptibilitat de les persones a desenvolupar determinades malalties per generar a partir d'aquí pràctiques clíniques preventives.

La missió de l'IMPPC és identificar les bases moleculars que permeten predir el desenvolupament del càncer, des de l'hereditari fins al familiar i l'esporàdic, i el seu tractament personalitzat, segons ha explicat el mateix Perucho.

Els equips que dirigeix Perucho analitzaran la immensa quantitat d'informació que aporta la genòmica i que, gràcies a la bioinformàtica, es pot interpretar per intentar buscar eines diagnòstiques, pronòstiques i terapèutiques.

De moment, l'institut centrarà la seva investigació en els factors de risc per al càncer gastrointestinal i es coordinarà després amb altres grups d'investigació que treballen amb altres càncers.

Perfil genètic
En el futur que imagina Perucho serà possible que cada individu disposi d'una targeta personal amb el seu perfil genètic, utilitzant la informació del genoma.

La informació continguda en aquesta targeta permetria conèixer la susceptibilitat de cada persona a desenvolupar determinats càncers i facilitaria detectar la malaltia en fases molt inicials, fins i tot presimptomàtiques i, després, prescriure fàrmacs dissenyats per a aquell pacient.

L'investigador creu que, en una perspectiva encara més allunyada en el temps, es podrà fins i tot prevenir el desenvolupament d'un determinat tipus de càncer.

Una de les peces fonamentals de l'IMPPC serà la creació d'un banc d'ADN que comptarà quan estigui a ple rendiment amb 50.000 mostres d'ADN de la població sana de Catalunya, i que serà recollida bàsicament a partir dels bancs de donants de sang.

De moment, aquest banc d'ADN és un projecte a cinc anys vista que no té encara garantit el finançament necessari (uns set milions d'euros).

L'IMPPC s'inaugura oficialment aquest dijous amb un pressupost inicial de 8 milions d'euros. El centre s'ha instal·lat en un edifici –una antiga escola d'ensenyaments mitjans– de 3.000 metres quadrats, repartits en tres plantes, en què s'han ubicat els laboratoris, així com sales comunes.

El projecte de l'IMPPC va iniciar el seu camí el 2006, quan es va crear la fundació que l'ha gestat, integrada per la Generalitat, en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Ajuntament de Badalona, l'Institut Català de la Salut (ICS), i l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.