Societat

Catalunya és el segon territori de l'Estat amb més punts negres de contaminació, després d'Euskadi

Medi ambient

Catalunya és el segon territori de l'Estat amb més punts negres de contaminació, amb un total de 18, per darrere del País Basc, que en té 25. Així ho indica el mapa de punts negres elaborat per Greenpeace en el seu informe Contaminació a Espanya, que s'ha presentat avui.
Dels 18 punts negres, 12 estan situats a Tarragona, que és "el pol industrial més gran" de l'Estat i on s'ubica una gran part de la indústria del clor. A més, l'informe cita importants centres productius del sector químic, a Martorell i Manresa per exemple, i del sector de la metal·lúrgia, a Castellbisbal.

Els responsables de Greenpeace han lamentat també que el sector de la incineració estigui "tan implantat" al territori català, ja que és el que compta amb més incineradores, amb un total de cinc, té l'única planta "que crema residus tòxics i perillosos", a Constantí.

A més, l'informe assenyala que hi ha dues cimenteres on s'incineren residus, una tècnica que provoca "seriosos problemes" ambientals. Altres punts de contaminació, segons Greenpeace, són les dues refineries que hi ha a Tarragona i les "úniques" tres plataformes d'extracció de cru, que estan davant del delta de l'Ebre.

Els responsables
Greenpeace inicia avui a Barcelona la campanya Qui contamina?, que durà un dels seus vaixells a recórrer la costa espanyola assenyalant els principals responsables de la contaminació a Espanya.

L'organització informa que la indústria espanyola reconeix l'abocament d'1.219.709 tones de contaminants anuals a l'aigua, en referència a 44 dels milers de substàncies perilloses que existeixen. La contaminació atmosfèrica provoca a Espanya 16.000 morts prematures a l'any, segons dades del ministeri de Medi Ambient, han recordat des de Greenpeace.

L'estudi de l'entitat ecologista se centra en els tres sectors que més contribueixen a la contaminació, ja que, segons dades de l'Agència Europea del Medi ambient, un 41,4% de la contaminació de sòls es deu a la producció industrial; un 15,2%, als abocaments i el tractament de residus urbans, i un 14,1%, als hidrocarburs.

Substàncies cancerígenes
Pel que fa als abocaments industrials, l'informe assegura que gairebé quatre milions de treballadors espanyols estan exposats a substàncies cancerígenes i s'estima que uns 4.000 moren anualment per l'exposició a substàncies químiques, uns 36.000 més emmalalteixen i 18.000 sofreixen accidents laborals, segons l'informe de l'Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut.

En aquest context, l'organització considera que el model de gestió de residus és "un fracàs" i destaca que la incineració i l'ús de cimenteres són dues fonts de contaminació importants.

En comparació amb altres països europeus, alguns dels casos de contaminació que es donen a l'Estat "se situen entre els més greus del planeta". Entre ells, Greenpeace ha situat els abocaments al riu Ebre a Flix i la contaminació per hidrocarburs a la badia d'Algesires.

L'organització creu que aquesta situació es podria solucionar "si les administracions públiques no fossin tan permissives amb els qui contaminen i apliquessin els controls marcats per la llei".

Per tot això, ha reclamat la creació d'una agència de control de la contaminació per garantir el compliment de les lleis i el canvi del model de gestió dels residus, "que ni amagui les escombraries, ni les cremi", i va apostar pel model de "residu zero", que exigeix als fabricadors assumir el cost de la recollida i l'eliminació segura dels seus residus i a apostar per la reutilització i el reciclatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.