Societat

El Papa accepta la dimissió d’un bisbe acusat d’abusos

Mixa és el primer de renunciar a la regió de Baviera, d’on procedeix Benet XVI. Un bisbe belga i un d’irlandès van plegar fa quinze dies

El Papa Benet XVI ha acceptat la renúncia de Walter Mixa, bisbe d’Augsburg (Alemanya), acusat d’abusar sexualment de menors. És el primer que renuncia al càrrec a la regió de Baviera, d’on procedeix l’actual Pontífex. Fa només quinze dies van dimitir dos bisbes més: un de belga i un d’irlandès.

La nova dimissió, anunciada pel Vaticà en un comunicat, es dóna en el marc d’un seguit d’acusacions que han afectat l’Església Catòlica en diversos països d’Europa i també als Estats Units. Fiscals alemanys i funcionaris de l’església van confirmar divendres passat que les autoritats estaven investigant les acusacions contra Mixa. La diòcesi d’Augsburg va dir que ha facilitat tota la informació als responsables de la investigació. Segons un portaveu de la diòcesi d’Eichstätt, les acusacions daten del període 1996-2000, quan Wlater Mixa exercia les funcions de prelat a Eichstätt.

El 23 d’abril passat Roger Vangheluwe, de 74 anys, bisbe de la diòcesi belga de Bruges, va ser destituït per Benet XVI, pocs dies després que reconegués públicament haver abusat d’un jove quan era sacerdot. Va coincidir amb la renúncia al càrrec del bisbe de Kildare i Leighlin (Irlanda), James Moriarty, que hauria encobert abusos a menors a la diòcesi de Dublín mentre n’era bisbe auxiliar, segons el Vaticà. Moriarty és el tercer bisbe irlandès que plega des que l’escàndol d’abusos va saltar als mitjans l’any passat a Irlanda.

El reguitzell d’escàndols relacionats amb casos de pederàstia no s’atura. Fa una setmana, el Vaticà va fer públic l’informe intern encarregat pel Papa per esbrinar l’abast dels abusos sexuals comesos pel fundador de la congregació Legionarios de Cristo, el capellà mexicà Marcial Maciel. La investigació dels cinc bisbes de la Santa Seu conclou que Maciel va cometre “gravíssims i immorals comportaments” amb els joves de la congregació, que serà sancionada.
Per intentar aturar l’encobriment de casos com els denunciats, el Papa va fer públic a l’abril que prepara un nou paquet de mesures contra els capellans que abusin sexualment de menors. Les noves normes i protocols d’actuació dels bisbats, que seran redactades per la Congregació per a la Doctrina de la Fe, seran d’aplicació obligatòria arreu del món, malgrat la independència d’actuació que els prelats tenen als seus bisbats respectius, segons ja han avançat fonts vaticanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.