La contra
La cultura del canvi, a Castellar
L'edifici El Mirador és el marc d'una exposició, preparada per Arts Santa Mònica, que reflexiona sobre la complexitat i sobre com la revolució tecnològica està impregnant el dia a dia
Les persones viuen menys allunyades de la ciència i de la tecnologia del que es pensen. L'ús quotidià dels mòbils, dels ordinadors o de sofisticats estris de cuina fa que la societat participi activament, encara que de manera inconscient, de la revolució dos punt zero, assumint com a propis coneixements que només fa uns anys corresponien a la ciència-ficció. Paradoxalment, l'acceptació de tots aquests canvis, des d'un punt de vista individual, és senzilla i natural però, en canvi, la metamorfosi provoca desconcert quan se'n fa una reflexió més global, des de l'òptica d'un col·lectiu humà que no sap cap on camina.
L'exposició Cultures del canvi, que des del 13 de setembre es pot visitar a l'edifici El Mirador de Castellar del Vallès, ajuda els assistents a familiaritzar-se una mica millor amb el camp de la complexitat, i a donar-los a entendre que, irremissiblement, ja forma part del seu dia a dia. Tot plegat, a partir de deu projectes de referència internacional en el marc de creuament de la ciència, la tecnologia i l'art, que són equivalents al mateix nombre de reflexions sobre com elements que a priori no tindrien res a veure ja estan intrínsecament lligats per la peculiar evolució del món. La mostra, bàsicament audiovisual, està preparada per Arts Santa Mònica –dependent de la Generalitat–, que per primera vegada ha portat algun dels seus continguts a fora de Barcelona. L'oportunitat de consultar-la és fins al dia 30.
“Va venir un doctor en físiques i se'n va anar encantat”, destaca la directora d'El Mirador, María Sánchez, per bé que té clar que l'exposició té interès per a tots els públics: “La complexitat, a primer cop d'ull, és aversiva, però és la nostra realitat i val més que ens hi acostumem.” Un punt de vista que comparteix una de les artífexs de la mostra, Irma Vilà: “Ens ajuda a interpretar el canvi de paradigma i a veure com conceptes científics com ara la intel·ligència artificial es van introduint en la nostra vida quotidiana”.
Entre els materials que es poden consultar hi ha l'experiència d'uns cubs robòtics que interactuen amb persones, i que tenen l'objectiu d'envoltar-les sense poder tocar cap altre element. El cas és que en el vídeo es pot comprovar el seu aprenentatge, així com en un altre sector es poden observar uns humanoides que tenen comportaments similars als dels nadons. També hi ha la simulació del comportament massiu d'unes cuques de lluny –inèdit en la vida real–, que contra tot pronòstic tendeixen a homogeneïtzar els seus senyals d'emparellament, o l'experiència d'establir una versió al màxim de versemblant de les últimes eleccions d'Iran a partir de la indexació de 650.000 missatges de Twitter. Com a novetat respecte a l'exposició de Santa Mònica a Barcelona, a Castellar també es pot veure un documental sobre l'activitat de cloenda: com centenars de persones van poder canviar els colors de 300 globus a partir dels seus comandaments a distància.