Oci
Alella treu pit
La població del Maresme celebra fins aquest cap de setmana la setmana del vi amb denominació d'origen
Diumenge es podrà prendre part en la verema
El cap de setmana passat van coincidir –i és una pena que hagi estat així– dues activitats importants que pretenen apropar el vi català al públic. Per una banda, la XXX Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que ha tornat a ser un èxit tant de públic com de participació de cellers. I també va començar la Setmana del Vi amb DO Alella, que s'allargarà fins aquest diumenge amb activitats diàries, que van des de tastos i maridatges comentats, passant per la projecció de la pel·lícula Guerra de vinos fins a l'oportunitat, demà passat, de participar a la verema del nou celler de Can Boquet.
L'acte que va obrir aquesta setmana dels vins alellencs va ser la conferència “Present i futur de la DO Alella”, a càrrec de Josep Maria Pujol-Busquets, enòleg i propietari del celler Alta Alella, que també elabora els caves Privat. Les primeres paraules que va adreçar al públic van ser significatives: “Perdoneu que no apagui el mòbil, però estem en plena verema i en aquests moments és el més important”. La conferència va ser interessant pel que fa a la història de la vitivinicultura a l'indret, que es va iniciar fa més de 2.000 anys amb els romans i que va tenir una etapa decisiva amb gran expansió de la vinya quan la fil·loxera va arrasar el vinyar europeu i va generar una gran demanda de vi. La posterior crisi quan la situació es va normalitzar va propiciar la creació de la cooperativa, el 1906, que va marcar el futur de la DO.
Pujol-Busquets va dedicar part de la xerrada a analitzar les expectatives de futur, on va assegurar que vist que elaborar vi a la DO Alella és car, s'ha d'apostar per la qualitat. Per exemple, amb l'elaboració de vins ecològics, afavorits pel fet que el sòl local, el sauló, que està format per granit esmicolat, té molta capacitat de drenatge, i per tant afavoreix la sanitat del raïm de forma natural. Tot i això, segons Pujol-Busquets el més important és fer entendre que el vi forma part del paisatge i de la tradició local, i així com la restauració ha entès que ha de treballar amb productes autòctons, com els pèsols o les maduixes, també hi ha d'incloure el vi. Altrament s'estarà desaprofitant la proximitat a Barcelona: havent-hi tanta oferta a ciutat ¿per quin motiu han d'anar al Maresme els barcelonins si no és per gaudir d'una gastronomia amb personalitat pròpia?